Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl går Bergslagsleden på 108 timmar - ensam

Förra vintern genomförde han en tredjedel av Svenska klassikern under en och samma dag. Den här veckan ska örebroaren Carl Modig vandra Bergslagsleden på 108 timmar. Det blir närmare sex mil om dagen, en del i mörker, mitt i vintern och alldeles själv. Frågan är förstås varför?

Annons

– Det är alltid en utmaning att testa sin kropp till det yttersta och flytta fram gränserna. Det går inte att beskriva den tillfredsställelse och lyckokänsla som infinner sig när man lyckas genomföra ett stort projekt, svarar Carl Modig.

Bara 18 år

Han är bara 18 år men har redan sprungit Lidingöloppet som 14-åring, tävlat i landsvägscykling och alltså genomfört en tredjedels Svensk klassiker på en dag. Han simmade en kilometer på Gustavsvik, cyklade tio mil till Ånnaboda, åkte tre mil i skidspåren runt Ånnabodasjön och avslutade med att löpa en mil från Trängen till hemmet. Totaltid: 7,45.

– Jag föredrar rörelse framför stillasittande och jag föredrar att känna på självvald smärta framför ingen smärta alls, säger Carl Modig.

Han går sista året på gymnasiet men har fått ledigt den här veckan från Karro för att genomföra vandringen på Bergslagsleden som ett projektarbete.

Vad säger kompisarna?

– Det börjar bli vana. men en del undrar varför. Det är mamma Catarina som är mest orolig. Hon och polarna har lovat att supportera mig när det behövs.

Vandringen sköts upp några dagar på grund av en lindrig förkylning, men det oroar inte Carl.

– Nej, jag fruktar mer att fötterna ska ta stryk när jag nu ska gå tusentals steg varje dag i kuperad och blöt terräng.

– Jag hoppas på några minusgrader, men ingen nederbörd. Då fryser marken och jag slipper väta.

Carl har bara med sig det nödvändigaste i ryggsäcken. Ett ombyte, sovsäck, frystorkad mat och vätska. Men inget tält. – Nej, jag sover i vindskydd efter leden. Packningen väger max tio kilo.

För att klara de 28 milen på fem dagar räknar Carl Modig med långa pass.

– Jag går ungefär vid soluppgången och sedan 12–14 timmar om dagen, trots att det blir mörkt. Jag har en stark pannlampa och god kännedom om Bergslagsleden.

Det är ingen billig hobby?

– Nej, det krävs rätt utrustning. Den frystorkade maten kostar 100 kronor per portion. Totalt lägger jag ned tio tusen kronor, men utrustningen har jag kvar.

Vad blir nästa utmaning?

– Jag har konstant drömmar om större äventyr och att hela tiden utmana mig själv, svarar Carl Modig.

Mer läsning

Annons