Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens lucka: 13 december – gissa året när Kronblom kunde tjäna 25 000 på sofflocket

Artikel 13 av 25
NA:s adventskalender 2017
Visa alla artiklar

En blombutik i Helsingborg tog namnet Kronblom. För det ville skaparen av serien, Gunnar Persson, ha 25 000 kronor i skadestånd.

Annons

"Jag har aldrig lovat någon blomsterhandel att använda namnet Kronblom", säger tecknaren och skaparen av Kronblom.

Men en blomsterbutik i Helsingborg tog ändå namnet Kronblom till sin affär. Enligt affärsinnehavaren hade hon och hennes man gemensamt kommit på namnet Kronblom till affären. Gunnar Persson krävde därför att namnet på blomsteraffären skulle avregistreras och få ett skadestånd på 25 000 kronor.

Tävla och vinn Trisslotter!

Ända sedan 1843 har Nerikes Allehanda rapporterat från länet med omnejd. Det är förstås många både stora och små nyheter som passerat under drygt 170 år, både världshändelser och små rapporter från stadsfullmäktige. Tidningen har också förändrats till utseende och inriktning genom tiden.

I årets julkalender får du en liten glimt från någon av dessa tidningar på dagens datum. Din utmaning är att gissa året. Vi lottar ut två trisslotter till någon som ger det rätta svaret.

Svaret skickar du senast i dag via mejl till [email protected] -glöm inte att ange dagens datum plus årtal och den adress du vill ha lotterna till.

Rätt svar publicerar vi redan dagen därpå, i nästa dags lucka - så om du vill vara med och gissa behöver du alltså svara senast idag den 13 december!

Så här står det bland annat i artikeln:

Nu har har den stillsamme, ansträngt late Kronblom halkat in i en rättslig process som får sin upplösning den 16 januari nästa år. Att Kronblom blivit ett rättsfall beror på att blomsteraffären trots allt fick namnet Kronblom. Gunnar Persson, som anser sig ha ensamrätten till namnet, krävde att namnet skulle avregistreras. Dessutom ville han ha 25 000 kronor i skadestånd.

Det har förekommit ett försök till förlikning i rättsfallet Kronblom. Affärsinnehavaren erbjöd sig att ändra namnet om skadeståndskravet slopades. Det ville nu inte Gunnar Persson gå med på.

Utnyttjandet av namnet Kronblom har skett uppsåtligen, menar Kronbloms advokat Åke Frenander. Motparten menar att man inte associerar till seriefiguren som inte längre skulle vara så populär.

Behöver du fler ledtrådar?

Här är andra händelser som ägde rum i december månad detta år:

► Bakmaskinen blir årets julklapp

► Den första provflygningen med JAS 39 Gripen äger rum.

Rätt svar på gårdagens lucka:

12 december 1970

Vinnare

12/12 Christer Roos, Vintrosa

11/12 Marcus Andersson, Örebro.

10/12 Inger Skeppstedt Hallsberg.

9/12 Owe Wärmé, Fjugesta.

8/12 Cecilia Jonsson Örebro.

7/12 Lena Gehrman, Nora.

6/12 Kerstin Gustafsson, Stora Mellösa.

5/12 Sören Axelsson, Örebro.

4/12 Staffan Björnemyr, Örebro.

3/12 Anita Kenttä, Hallsberg.

2/12 Erik Karlsson, Örebro.

1/12 Katarina Siekas, Kopparberg

Alla artiklar i
NA:s adventskalender 2017
Annons