Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Hindersmässan- med något färre knallar

I morgon startar Hindersmässan. Den här gången en vecka senare än vanligt och med något färre knallar.

Annons
Dags igen. Sedan 1300-talet har Örebro haft sin Hindersmässa. I morgon drar den igång igen.Arkivfoto: Håkan Risberg/Karta: Örebro kommun

– Den enkla anledningen är att vi vill att parkeringen vid Willys på Stortorget ska fungera smidigare, säger Sunil Dodiya som ansvarar för marknaden.

 Med anledning av SM-veckan har man i år flyttat Hindersmässan till vecka 5. Tanken är att ha båda arrangemangen samtidigt, allt för att locka så mycket folk som möjligt in till Örebro.

– SM-vecken gynnar ju marknaden och det blir en winwin-situation för alla, säger Sunil Dodiya som är handläggare på Tekniska förvaltningen och som har hand om hela Hindersmässan.

Och det är ett intensivt jobb. Knallarna ska bokas, tas emot och placeras ut i centrala Örebro. I år har man något färre knallar, 155 stycken mot 162 året innan.

– Vi har färre platser längst ner på Stortorget. Nu blir det lättare och säkrare att komma in och ut på parkeringen.

Antalet knallar har blivit färre med åren. Dels har antalet ansökningar minskat men Sunil Dodiya vill inte heller ha med alla som hör av sig.

– Vi hade kunnat ha 10-15 knallar till om vi ville ta med allt men det vill vi inte.

Vad beror det på?

– En del har sortiment som jag inte tycker passar ihop med en gammal anrik vintermarknad, som sommarklänningar till exempel. Tidigare har det också varit en hel del som velat sälja tobak och snus men det får man inte sälja enligt stadgarna, säger Sunil och berättar att han saknar knallar som vill sälja hantverk.

– Jag är inte så intresserad av det där krimskramseriet och vill gärna ha mer gediget hantverk med kvalité. Om någon hör av sig med det så får de komma in på marknaden.

Marknaden sträcker sig ungefär som tidigare, från Järntorget, över Storbron, längs med Drottninggatan mot Våghustorget och på Stortorget. Skillnaden i år är att man inte har lika många knallar på själva Våghustorget.

– I år har vi ingen rad framför ingången till Vågen, knallarna tycker själva att ingen hittade dit. Därför nöjer vi oss med en rad längst upp mot Drottninggatan.

Men Våghustorget kommer långt ifrån att vara tomt i år. Där kommer olika aktiviteter för SM-vecken att hållas.

Från klockan tolv i dag kan knallarna börja ställa upp sina stånd. Sedan drar marknaden i gång som vanligt onsdagsmorgon och håller på till lördag.

Finns det något nytt i år?

– Ja, det är en åtta-nio knallar som inte har varit med tidigare. En säljer utskurna marshmallowfigurer på pinne, en annan exklusiv glutenfri lakrits och en kille säljer hjortkebab. Det tror jag inte man sett tidigare.

Sunil Dodiya.

Gammal marknad i Örebro

Hindersmässan är i år flyttad till vecka 5. Den börjar på onsdag den 28 januari klockan 8 och slutar på lördag den 31 januari klockan 15,

Under tiden som Hindersmässan pågår kommer busshållplatserna där marknaden är att vara stängda.

Hindersmässan hölls för första gången på 1300-talet som en marknad där bergsmännen från Bergslagen sålde sitt järn. Namnet ”Hinder” kommer från biskop Henrik i Gamla Uppsala (Sankt Henrik). Helgonet firades i gamla almanackan den 19 januari och i samband med helgdagen hölls marknad i Örebro.

Mer läsning

Annons