Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel och Pelle är för sjuka för rättegång

De har väntat i ett år på att få sina domar överklagade. När förhandling skulle ske i rätten i tisdags var Per-Åke ”Pelle” Helgesson och Daniel Bakke för sjuka för att infinna sig.

Annons
I tunisiskt fängelse. Daniel Bakke från Sala och Per-Åke ”Pelle” Helgesson från Örebro har varit frihetsberövade i Tunisien i över två år.Arkivfoto: Privat

Ex-örebroaren Per-Åke Helgesson och Daniel Bakke dömdes i januari för ett år sedan till flera års fängelse av en tunisisk domstol. Sedan dess har de försökt överklaga sina straff.

– Vi har jobbat med att få upp deras sak till rätten. Vi fick ett första datum tidigt under våren men sen har det blivit uppskjutet och uppskjutet, säger Christian Franzetti, Daniel Bakkes bror.

De två svenskarna greps i november 2012 misstänkta för förberedelse till kidnappning. Bakke och Helgesson var i Tunisien för att hjälpa en norsk mamma som fått sin fyraåriga dotter bortförd av sin tunisiska pappa.

För detta dömdes de båda till sex års fängelse. Per-Åke Helgesson dömdes i ett liknande fall till ytterligare sex års fängelse, totalt tolv års fängelse.

– Vi misstänker att de är sjuka i influensa. Det är brist på mat och medicin och de har bara kallt vatten att tvätta sig i, säger Franzetti.

Han tror inte att något annat än sjukdom ligger bakom den inställda rättegången.

Även UD har nåtts av uppgifterna att de frihetsberövade svenskarna är för sjuka för rättegång just nu.

Mer läsning

Annons