Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansen skapar respekt och energi

Bastonerna dånar till ljudet av fötter som simultant slår mot källargolvet. I en lokal under Vivallaskolan tränar grupperna i dansföreningen The Movement i kväll.

Annons
Dansglädje. Eleverna i medel- och avancerad klass kör simultan dancehall. De har precis lärt sig stegen, men de sitter redan. Eve Redstorm Perez är gruppens ledare.Foto: Veronika Ljung Nielsen

Det är väldigt varmt, och över 40 personer finns i rummet. Väggen är försedd med speglar och från ljudanläggningen strömmar dancehallmusiken ut. Dansgolvet är fullt med folk, några sitter längs väggarna och tittar på. Det är bylsiga träningskläder som gäller, och det är varmt och fuktigt.

– Även om det är jobbigt nu, så ta vara på den här timmen. Ni kommer bli duktigare än ni var i går, säger dans-tränaren Eve Redstorm Perez till gruppen.

Hon visar och förklarar stegen och sedan kör de.

– Vi började träna på de här stegen i går, säger Soma Babamiri, som har dansat dancehall i nästan fem år med Eve.

Det märks inte att stegen är nya för eleverna. De sätter dem direkt.

Medelsvår och avancerad klass tränar tillsammans den här torsdagskvällen. Det finns många fördelar med att träna tillsammans, säger Eve. De yngre lär sig av de äldre. Tidigare under kvällen har hon tränat eleverna i kidsklassen och nybörjarklassen.

Örebrodansarna är ett erfaret gäng. Många av dem har tränat tillsammans i många år. De deltar i tävlingar, men framför allt har de stor scenvana, eftersom de ofta framträder. Mest känd är gruppen Bruckout som är kända för sin attityd och energi.

– Vi står ofta på scen, säger Soma.

Ofta finns de med på välgörenhetsevent och festivaler, men också som publikuppvärmare om någon artist ska ha konsert i Örebro. De tävlar också ofta, oftast i Stockholm, där dancehallstilen är stor.

Allt började för snart fem år sedan, berättar Eve.

– Jag älskade att dansa och ville starta någon verksamhet här hemma. Det fanns ett stort intresse bland ungdomarna i Vivalla.

Eve pratade med personal på fritidsgården i Vivalla, som öppnade lokalen i källaren för dans.

– Intresset var jättestort. På kort tid började vi träna flera kvällar i veckan.

Eve är självlärd inom dansen, och med tiden lärde hon sig mer och mer. Det växte till mer än en dansskola.

– Jag märkte att det fanns ett enormt behov av ett sammanhang. Vi gjorde och gör massor tillsammans, jämt.

– Vi lär varandra stegen. Och så tittar vi på steg från kända dansare och lär oss av dem, berättar Yones Majri Zetterberg, som dansat med Eve i två år.

Genom åren har dansen i Vivalla organiserats på olika sätt, bland annat genom olika studieförbund. Till slut kom de fram till att den smartaste lösningen var att skapa en förening, så i dag ingår dansgrupperna i Vivalla i föreningen The Movement. Det är också ett smidigt sätt att söka pengar till resor och organisera insamlingar.

Deltagarna i gruppen säger att dansen betyder väldigt mycket för dem.

– Det är underbart att se. Många har inte bara utvecklat sin dans, de har vuxit som människor genom dansen. Och det bästa är att se hur de behandlar varandra. Det finns en stor respekt och värme här, säger Eve.

Och det finns plats för fler.

– Alla är välkomna, det spelar ingen roll var man kommer ifrån, säger Eve.

Instruktion. Ronja Rönnmark lyssnar på instruktionerna inför styrketräningen.
Paus. Eve Redstorm Perez är ledare för dansverksamheten. Ibland blir det svettigt i lokalen och alla tar en paus.

Mer läsning

Annons