Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför hotar istapparna

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Jag har nyss blivit medveten om en rädsla jag tydligen har som jag aldrig vetat, nämligen fallande istappar.

Annons

Jag gick på stan här i Norrköping i helgen och såg att vid vissa hus var trottoaren avstängd och där stod skyltar "Risk för fallande istappar". Jag tittade upp och såg ett tiotal långa spetsiga istappar hänga ner från taket och tänkte att det hade varit typiskt om jag som meteorolog skulle få en sådan i huvudet.

Fallande istappar är ett problem eftersom när de faller kan de orsaka väldigt stor skada både på människor och på saker. Det är fastighetsägaren själv som ansvarar för att istapparna rensas bort.

Istapparna bildas exempelvis genom att snön på taken smälter och det är minusgrader i luften. Snön kan smälta av exempelvis att taken är dåligt isolerade så inomhusvärmen läcker ut. Vattnet rinner då ner från taket men eftersom luften håller minusgrader fryser det på igen och det bildas istappar.

Att vi just nu, i alla fall i Norrköping, har så långa istappar beror bland annat på att det ligger mycket snö på taken och det har varit minusgrader många dagar i stäck så de fortsätts bara att byggas på.

I Stockholms län finns det till och med en istappstelefon dit man kan ringa om man ser en farlig istapp, sedan kontaktas fastighetsägaren som i sin tur måste ta bort istappen.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons