Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför kan det vara kallt och klimatförändring

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

En vinter som denna dyker frågan ständigt upp om hur det kan vara så kallt när det ska vara en klimatförändring mot det varmare.

Annons

Det handlar om att vad som sker i ett land eller region vid ett tillfälle inte har att göra med det som sker globalt. På vintern, när solen är under horisonten i norr, blir det kallt. På sydliga breddgrader där solen skiner har man varmt. De varma och kalla luftmassorna försöker hela tiden att breda ut sig.

Den här vintern har milda sydvindar blåst upp mot bland annat Grönland i stället för mot södra Skandianavien, exempervis hade Narsarsuaq på Grönland 12.8 plusgrader den 9 februari. Den kalla luften som normalt huserar runt Grönland har i stället förskjutits mot norra Ryssland och bakvägen tagit sig in över oss och även stora delar av kontinenten. Det här annorlunda mönstret för vindarna har även fått en del andra följder.

Normalt har man ett högtryck över Azorerna som håller igång en nordostlig vind över Kanarieöarna, det drar också med sig rätt kyligt vatten dit. I år när högtrycket varit svagt har temperaturerna i ytvattnet varit rekordhöga längs afrikanska västkusten. Det är det område där tropiska oväder brukar bildas, skulle trenden hålla hålla i sig kan det bli en intensiv säsong.

Men skönt för den som badar på Kanarieöarna.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons