Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför skiljer sig väderprognoserna åt

Olika väderinstitut förutsäger olika väder – men de utgår ifrån samma information. Konstigt? Snart kan det dock bli samma väder på både yr.no och smhi.se

Annons

Vi hade i alla fall tur med vädret, brukar vi säga. Men i dag handlar den mesta turen om att hitta den mest korrekta väderprognosen bland nätets vädersidor. Ibland förutsäger SMHI, yr.no och Foreca olika väder. Vem ska man lita på?

– Vädret som presenteras på hemsidan är en prognos, det är ingen sanning, säger Gunnar Berglund på SMHI:s kundtjänst.

Gunnar Berglund har under två år jämfört yr.no och SMHI:s väderprognoser. Han har tittat på hur de förutsäger morgondagens väder och kommit fram till att skillnaden mellan prognoserna är rätt liten.

– Folk hör av sig till oss och säger att Yr.no har bättre väder, men det skiljer jättelite i prognoserna. Ibland har de rätt, ibland har vi rätt, säger Gunnar Berglund.

Väderinstituten använder sig av samma data, samma information om vädret. Sedan är det datorer som räknar ut hur vädret kommer att se ut. Hur datorprogrammen är programmerade påverkar hur förutsägningen av vädret blir.

– Nu samtalar SMHI med Yr.no om ett eventuellt samarbete, säger Gunnar Berglund.

Inom ett år skulle samarbetet kunna börja, enligt Berglund. Det norska och det svenska väderinstitutet skulle då kunna samköra datorer och datormodeller.

Om det här samarbetet går igenom – kommer ni att förutsäga samma väder då? Blir prognoserna mer lika?

– Troligtvis blir det så. Vi kommer ju att använda samma datamodeller, säger Gunnar Berglund.

Mer läsning

Annons