Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Databas med skosulor polisens nya grepp

En skosula i datorn är ett av polisens nya grepp för att försöka lösa brott.

Annons

Skospår från brottsplatser jämförs med en mängd skomodeller i datorn.

Hittills finns bilder på 3 000 skor inlagda i systemet.

Idén kommer från kriminaltekniker vid Stockholmspolisen och prövas nu i olika polisområden i landet.

Skoavtryck är ofta en del av bevisningen vid en rättegång.

– Vid en brottsplats finns ofta spår av skor. Inte minst när det gäller inbrott. Genom det som finns i datorn kan vi fram hur hela skon ser ut och det kan bli bra hjälp i utredningen och är viktigt i bevismaterialet säger Bengt-Åke Eriksson, chef för Örebropolisens tekniska rotel.

Polisen samarbetar med skotillverkarna och har deras tillstånd att hämta bilder på nya modeller från skobranschens webbsidor. Nya bilder förs ständigt in.

Polisens skodatabas användes exempelvis i jakten på misstänkta efter helikopterrånet mot värdedepån i Västberga, utanför Stockholm, förra året. Genom ett skoavtryck på platsen söktes skomodellen fram i databasen. Skor av den modellen hittades sedan hos en misstänkt och kunde matchas mot skospår från brottsplatsen.

– Vi använder oss gärna av det här systemet. Det tar resurser men kan ge mycket i utbyte. Inte minst när det gäller att få fram bevis i mängdbrottslighet som bostadsinbrott men också vid grövre brott, säger Bengt-Åke Eriksson.

Förutom att databasen ska ge hjälp att ta fram en speciell skomodell är avsikten att få jämförelser med andra brottsplatser för att se om samme gärningsman kanske befunnit sig där också.

Mer läsning

Annons