Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fick lära sig om hållbar framtid med lokalt fokus

I helgen har Åsbro intresseförening fått vara värd för en fördjupningskurs i lokalt omställningsarbete. Det var första gången som kursen hölls i Sverige.

Annons
Erfarenhetsutbyte. Jan Forsmark, en av ledarna på kursen, menar att det viktiga är att lära av varandra och utbyta erfarenheter. Det fanns mycket tid för samtal och diskussion under helgens kurs.

Drygt 30 deltagare från länet och andra delar av landet hade samlats i Missionskyrkan i Hallsberg för fördjupa sig i hur man lokalt kan ställa om till hållbar utveckling.

– Det är väldigt roligt som Åsbrobo, att vi hålls fram som föredöme, säger Staffan Korsgren, ordförande i Åsbro intresseförening.

Det som framhölls hos föreningen var samarbetet på orten kring hållbarhetsfrågor men också med den lokala politiken.

– Det här ligger i tiden i allra högsta grad. Lokalt hållbarhetsarbete bygger en bro mellan globala problem och vad man kan göra som enskild person, säger Niklas Högberg från Leader Mellansjölandet och tillägger:

– Det handlar om allt från att satsa på lokal odling och energi till politik.

Kursen leddes bland annat av Naresh Giangrande från Transition Network. Den innehöll allt från mindfulnessövningar för att arbeta med inre värderingar, till konkreta tips inom lokal ekonomi och hur man motiverar frivilliga.

– Vi i Åsbro kommer bland annat arbeta för att få med hållbart tänk i översiktsplanen för kommunen. Vi ska också lyfta fram de naturliga värden som finns i Åsbro mer, säger Staffan Korsgren.

Mer läsning

Annons