Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De upprörs av NA:s recensioner

Peter Flack, Håkan Nesser och Staffan Ekengren har en sak gemensamt: de anser att NA:s recensioner inte ger deras verk rättvisa.

Annons
Staffan Ekegren, Håkan Nesser och Peter Flack.

Flera av NA:s recensioner den senaste tiden har bemötts av hård kritik från de bedömda verkens upphovsmän.

HÅKAN NESSER

Mest uppmärksammad är sommarens debatt mellan NA:s kulturchef Marita Johansen och författaren Håkan Nesser.

Efter att Marita Johansen hade recenserat Håkan Nessers bok Himmel över London  skrev författaren ett mejl till henne. "Är det jag som inte kan skriva eller du som inte kan läsa?" undrade han.

Marita Johansen kommenterade Nessers kritik i en krönika på Meny . Där skriver hon också om en skådespelare som blev så arg över en recension att han övervägde att stämma henne.

Mejlväxlingen mellan Nesser och Johansen fortsatte och uppmärksammades bland annat i SvD , GP ,  tidningen Svensk bokhandel  och Babel-bloggen .

PETER FLACK

Några veckor senare var det Peter Flacks tur att bli upprörd. Denna gång på grund av NA:s recension av Hjalmars burlesque revy . Peter Flack skrev: "Den här recensionen kan jag aldrig godkänna, eftersom den är fel, okunnig och förolämpande."

Peter Flack gav sig några dagar senare även in i en debatt med Menykrönikören Maria Eremo om samma revy.

STAFFAN EKEGRENSenast ut i raden av upprörda upphovsmän är författaren Staffan Ekegren och fotografen Lasse Persson. Efter NA:s recension av boken Fångad av gös skriver han i dag så här om NA:s recensent Maria Elisson:

"Stressad bläddar du bort bokens själ... Jag förstår att en krympande NA skapar stress. Men en seriös kritiker gör inte sin recension till en snabbkrönika."

Vad tycker du själv om recensioner och om hur författare och andra upphovsmän ska förhålla sig till dessa? Ge dig in i debatten här på na.se.

Mer läsning

Annons