Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De utbildar sig till tobaksavvänjare

”Mint, citrus och lakrits är smaker som inte passar bra ihop med röksmak.”, tipsar Natasha Anderberg, folkhälsoutvecklare, som på efterfrågan håller en kurs om tobaksavvänjning för personer som jobbar inom elevhälsan i norra länet.

Annons
Tobaksavvänjningskurs. – Bästa tipsen och råden kommer ofta från ungdomarna själva, säger Natasha Anderberg, folkhälsoutvecklare.Foto: Sofia Gustafsson

Under två dagar har en grundkurs i tobaksavvänjning hållits för skolsköterskor, skolkuratorer, fritidsledare, socionomer och andra som kommer i kontakt med unga i sitt arbete. Det är Folkhälsoteamet i norra Örebro län som bjudit in till utbildningen.

– Det är ingen stor grupp som är med men det är en viktig grupp, det är elevhälsan, säger Natasha Anderberg som är folkhälsoutvecklare hos Folkhälsoteamet och även styrelseledamot i yrkesföreningen Psykologer mot Tobak.

– Det fanns ett önskemål från skolsköterskorna om att vi skulle hålla den här kursen i norra länet, berättar Natasha Anderberg.

Kursen

, som Folkhälsoteamet arrangerar i samarbete med Tobakspreventiva enheten på Örebro läns landsting, hålls normalt sett i Örebro.

– Vi ville göra det lite enklare för dem genom att komma hit med kursen. Det fanns ett behov här, säger Natasha, som själv var med och föreläste på kursen.

En annan föreläsare var Matz Larsson, överläkare på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) samt ledamot i Läkare mot Tobak. Övriga föreläsare på kursen var Jesper Hellberg, hälsoutvecklare på USÖ:s lungklinik samt tobaksavvänjare i Örebro län, och Ninni Badh-Grändås, drogsamordnare i Lindesberg kommun.

– När vi är klara

med kursen är deltagarna tobaksavvänjare, säger Natasha och berättar att de till exempel kan ge beteendestöd till ungdomar som vill sluta röka eller snusa.

– Det handlar om att de ska samverka för att vi ska få tobaksfria ungdomar. Tobak är också en drog och för ungdomar kan det vara en tidig ingång till andra droger, som alkohol, säger Natasha.

Förutom föreläsningar bestod kursen av teori, praktik och diskussion.

– I den här gruppen har det blivit mycket erfarenhetsutbyte och fallbeskrivningar, säger Natasha och berättar att deltagarna gett varandra handledning i fall som de har idag.

För kursdeltagaren

Annika Ringmyr, skolsköterska i Hällefors, var en del av kursinnehållet bekant sedan tidigare.

– Men det är mycket nytt också och det andra tåls att upprepa, säger hon.

För henne har just tobak blivit ett tema i år. Först besöktes Hällefors av A Non Smoking Generation, efter det var Folkhälsoteamet i Hällefors och berättade om e-cigaretter för pedagogerna och så nu den här kursen.

– Men det passar bra eftersom jag har användning för den här kunskapen, främst i form av stödsamtal med elever, tillägger Annika.

Mer läsning

Annons