Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Den som utsätts dras med skuld och skam”

Pedofiler söker sig till många olika miljöer där barn finns.
et händer att pedofilen väljer ett yrke där han kommer i kontakt med barn, eller blir föreningsledare.

Annons
Offer. Höjdhopparstjärnan Patrik Sjöberg avslöjade i går sin mörka hemlighet när han för första gången berättade om sexövergreppen som hans nu döde styvfar och tillika tränare Viljö Nousiainen utsatte honom för under flera år.

– De är inte ovanliga i idrottssammanhang, men samtidigt är det fel att särskilt peka ut idrottsrörelsen. Pedofilen kan finnas i kyrkans aktiviteter, i körer, inom scoutrörelsen eller i skolan säger Elisabeth Kwarnmark, psykolog inom kriminalvården.

Pedofilerna riktar in sig på barn i olika åldrar.

– Somliga söker sig till förskolebarn, andra till 10-13-åringar och en grupp inriktar sig på unga tonåringar.

Hos en del blir det en tvångsmässighet att ständigt söka.

– Den som utsätts dras med skuld och skam och är ofta i ett beroendeförhållande som gör att de tyvärr inte berättar. Det är inte ovanligt att gärningsmannen får det att verka som att det som hädner är helt naturligt, säger Elisabeth Kwarnmark.

Hon är nationell samordnare av den behandling kriminalvården har för sexbrottslingar. Det finns även kvinnliga pedofiler men de manliga är i aboslut majoritet och det är dem Elisabeth Kwarnmark uttalar sig om i artikeln.

Hon säger att det förstås är viktigt att föräldrar och andra vuxna är uppmärksamma, men att det inte får blir en övervakning som gör att män knappast vågar vistas i vissa miljöer.

– Det är också viktigt komma ihåg att de flesta övergreppen mot barn sker i hemmet utan att någonsin anmälas. Runt sådana övergrepp finns ett mycket stort mörkertal.

Vad är viktigt att reagera på, exempelvis i föreningssammanhang?– Blir en ledare överdrivet intresserad av att umgås med något eller några barn, kanske i sitt eget hem och på fritiden, finns skäl vara vaksam. Eller om ledaren beter sig speciellt under ett läger eller någon resa med barngruppen.

Hur blir en person pedofil?

– Ofta finns orsaken i barndomen. Pedofilen har själv varit utsatt för övergrepp eller växt upp i en miljö som var gränsöverskridande när det gäller sexualitet.

Elisabeth Kwarnmark säger att det i bakgrunden ofta också finns en övergivenhet.

– Barnet har inte blivit omhändertaget. Det kan finnas en personlighetsstörning och vid könsmognaden börjar det märkas att inget känslomässigt intresse finns för jämnåriga. Intresset är helt inriktat på barn.

Är det vanligt att en pedofil inleder ett förhållande med en vuxen?– Det är inte ovanligt att pedofiler har ett förhållande med vuxna kvinnor som har barn. Han är inte intresserad av henne men av barnen. Utåt kan den som är pedofil vara intresserad av vuxna kvinnor men enbart för att dölja vad det egentligen handlar om.

Kan pedofilen ha intresse för barn av båda könen?– Ofta är intresset inriktat på ett av könen. Men det förekommer intresse för båda.

Har du själv erfarenheter av det som artikeln handlar om? Hör av dig till nyhetschef Stellan Norén: [email protected]

Psykologen Elisabeth Kwarnmark.

Liknande fall

Under 2010 rullades en stor sexhärva upp i södra Stockholm. En 22-årig man misstänks ha utsatt minst 15 pojkar för olika sexuella övergrepp i sin roll som idrottsledare.

Sommaren 2010 dömdes en idrottsledare i Västsverige för upprepade övergrepp på en minderårig flicka. Mannen hade under ett års tid gjort flera sexuella närmanden mot flickan som även suttit barnvakt hemma hos mannen. Anklagelserna kom ”som en total överraskning” för klubben enligt GT.

Den 1 oktober i fjol dömdes en 36-årig idrottsledare i Kalmar län till tre års fängelse för bland annat våldtäkt, sexuellt ofredande, olaga hot, misshandel och sexuellt tvång. Offren var tre personer, bland annat en pojke under 15 år.

Under våren åtalades en idrottsledare i Svenljunga som under flera års tid utnyttjat en minderårig flicka. Bland annat har han genom sin beroendeställning tvingat flickan till upprepade samlag

Har du själv erfarenheter av det som artikeln handlar om? Hör av dig till nyhetschef Stellan Norén: [email protected]

Mer läsning

Annons