Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den stora frågan: Vem ska leda partiet?

I dag inleddes Kristdemokraternas kommundagar i Örebro. Den överskuggande frågan var vem som ska bli nästa partiledare.

Annons
Partiledarfunderingar. Kristdemokraternas kommundagar har dragit igång. Runt 800 politiker samlades i helgen på Conventum och den stora diskussionen var vem som ska bli ny partiledare. Ulrika Schortz och Sonja Kurt håller på Ebba Busch Thor.

Det är först den 25 april som en ny partiledare efter Göran Hägglund väljs. Men på Kristdemokraternas kommun- och landstingspolitiska dagar på Conventum i helgen var partiledarfrågan det stora samtalsämnet.

– Det kommer nog hållas en hel del samtal i korridorerna, säger Anders Hagström, ledamot i kommunfullmäktige, som står och pratar med en partikollega från en annan del av Sverige.

Cirka 800 kristdemokrater från hela landet har samlats. Det hålls ett 30-tal seminarier inom diverse ämnen, allt från vård, skola, näringsliv och bostadsfrågor kommer att diskuteras. På söndagen avslutningstalar Göran Hägglund. Det blir hans sista stora officiella framförande och vem som ska efterträda honom är så klart den stora frågan för dagen.

– Det här blir ju ett sådant tillfälle för de som nominerats som partiledarkandidater att visa upp sig och kanske fjäska lite extra, säger kommunpolitikern Behcet Barsom och småskrattar lite där han står och tar emot beställningar på vin till kvällens festbankett.

Vem vill du se på partiledarposten?

– Jag har faktiskt inte bestämt mig men det är någon jag saknar bland nomineringarna, och det är Caroline Szyber, säger Behcet Barsom.

Anders Hagström påpekar också att kommundagarna blir som ett slags förspel till det extra rikstinget i april. Det är nu man pratar ihop sig och kollar in kandiaterna lite extra.

Vem vill du ha efter Hägglund?

– Jag har inte tagit ställning än, men Acko Ankarberg tror jag har goda chanser, svarar Anders Hagström.

Men är det henne du vill se som partiledare?

– Jag tror hon blir utmärkt, hon är allround och tydlig, det enda som talar emot henne är att hon inte sitter i riksdagen.

Sven-Erik Sahlén, regionpolitiker, har en annan favorit.

– Det här är ingen enkel matematik och distriktsstyrelsen har inte nominerat någon än, men min personliga åsikt är att Ebba Busch Thor är en intressant person. Hon är bra och tydlig.

Ebba Busch Thor är också kommunpolitikerna Ulrika Schortz och Sonja Kurts favoritkandidat.

Varför Ebba Busch Thor?

– Hon är drivande och står för det hon tror på. Det tror jag partiet behöver, säger Sonja Kurt.

På lördagen gick KDU ut och nominerade Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson som ungdomsförbundets huvudkandidater till partiledarposten.

Mer läsning

Annons