Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Desperat situation i Haiti

Natten till söndagen, svensk tid, skottskadades två dominikanska hjälparbetare. Tusentals människor är nu på flykt från huvudstaden. Svenska medier rapporterar att beväpnade män drar runt i jakt på mediciner, mat och pengar. Eftersom en fängelsebyggnad har skadats av jordbävningen har många fångar därifrån nu blivit fria.

Annons
Läget är desperat i jordbävningsdrabbade Haiti. Trots stora hjälpinsatser räcker hjälpen inte till.

Haitis myndigheter fungerar inte som de ska, på grund av att de också har drabbats av jordbävningen. Ett fåtal poliser i tjänst avlossar tårgas för att försöka stoppa plundringen, skriver dn.se och TT.

- Detta är en katastrof av historiska mått. Den liknar ingen annan, säger FN:s talesperson Elisabeth Byrs enligt aftonbladet.se.

Enligt Röda korset saknar nu närmare 300 000 människor tak över huvudet.

Expressens utsända har besökt sjukhus i grannlandet Dominikanska republiken där personalen jobbar dygnet runt. Så här skriver Expressens reporter: ”Tysta och uppgivna väntar människorna utanför sjukhuset, ligger på madrasser inne på sjukhuset eller på operationsbordet. All ledig yta är upptagen.”

- Normalt har vi 60 patienter, nu har vi 500, säger Yvelise Bello Parades som normalt arbetar som kirurg på ett sjukhus i Santa Domingo men som nu jobbar vid gränssjukhuset, till Expressen.

Läkare utan gränser beskriver situationen i ett pressmeddelande så här:

De medicinska och humanitära behoven är enorma. Insatserna är inte tillräckliga. Redan före jordbävningen var de medicinska behoven i landet skriande.

Det är svårt att förflytta sig i landet på grund av att infrastrukturen inte fungerar. Även telekommunikationen är ett stort problem, både när det gäller satellittelefoner och mobiltelefoner.

Laurent Dedieu är logistiskt ansvarig för Läkare utan gränsers projekt i Haiti:

- Det största problemet just nu är att vi inte har några byggnader där vi kan bedriva sjukvård. Våra befintliga strukturer förstördes helt eller delvis i skalvet så nu arbetar vi antingen utomhus, i tält eller inuti de få offentliga sjukhus som inte drabbades så hårt, säger han i ett pressmeddelande från Läkare utan gränser.

Amnesty varnar i ett pressmeddelande för det oerhört svåra katastrofläget. ”Men laglöshet som råder i Haiti försvårar hjälparbetet och ökar risken för övergrepp, särskilt mot kvinnor och barn. Många barn har förlorat sina föräldrar och unga flickor är särskilt utsatta”, skriver Amnesty.

Svenska dagbladet publicerar en artikel av Alf Ole Ask som har besökt en skola i Port-au-Prince. Skolan har rasat och under stenmassorna ligger många barn. Föräldrar har försökt gräva med händerna, men orkade inte flytta stenblocken. De har vädjat till myndigheterna om hjälp och bett om maskiner som kan lyfta bort de enorma stenblocken, men inga myndigheter har svarat. ”Nu är det för sent. Likstanken breder ut sig kring skolbyggnaden som bara för fem dagar sedan var full med skrålande barn och lärare”, skriver Alf Ole Ask i artikeln som publicerats på svd.se.

Mer läsning

Annons