Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är oerhört olyckligt"

- Det jag tycker är tydligt är att det är ganska uppenbart att Sverigedemokraterna visat sig beredda att kasta ut Sverige i ett ovisst läge och det tycker jag är ansvarslöst, säger Matilda Ernkrans (S), riksdagsledamot.

Annons

Hon poängterar vikten av att behålla lugnet.

– Det är en unik situation vi sitter i och det är viktigt att vi behåller lugnet och sätter Sveriges bästa för ögonen även om Sverigedemokraterna inte gör det.

Ernkrans säger att de borgerliga partierna nog behöver fundera på vad de är beredda att samarbeta om för att få en budget på plats och hur Sverige kan regeras utan att Sverigedemokraterna får en avgörande roll för politiken.

Johan Pehrson (FP), riksdagsledamot, menar att Sverigedemokraternas beslut nu ställer stora krav på sittande regering och oppositionen att agera.

- Ingenting ska uteslutas i det här läget men effekterna får vi se senare i veckan när finansutskottet sammanträffar.

Jonas Eriksson (MP), riksdagsledamot och gruppledare för Miljöpartiet tycker att  Sverigedemokraternas beslut är förvånande.

– Det är oerhört olyckligt att de väljer att bryta den praxis som finns kring omröstningar i riksdagen, säger han.

Hur ser du på att SD angriper MP särskilt?

– Jag är stolt över att vi har haft regeringar jobbar på att tillvarata mänskliga rättigheter, och att man ser att MP är det parti som bär den fanan högst, säger Jonas Eriksson.

Vad händer nu?

– Statsministern kan inte bara stå och se på när budgeten faller, han har tagit eller kommer att ta initiativ att bjuda in alliansföreträdarna för att diskutera det här. Jag ser optimistiskt på de samtal som ska hållas ikväll. Det är ett helt nytt läge och då måste alla seriösa partier ta ett stort ansvar för att komma tillrätta med det här, säger Jonas Eriksson.

Hur stor är chansen att något parti kommer att börja föra samtal med SD?

– Jag tror det är obefintligt. Det finns inga partier som tidigare signalerat att man skulle göra det, snarare tvärt om. Man står så otroligt väsenskilt ifrån varandra i synen på att hjälpa människor, säger Jonas Eriksson.

Julia Kronlid (SD) riksdagsledamot säger att det är ett principbeslut om att SD kommer att agera och försöka fälla varje regering och budgetproposition som lägger fram förslag om en ökad invandrin.

– Det är viktigt beslut och en viktig markör som är fattat. Det är här en möjlighet som vi kanske bara har den här gången och då tar vi den chansen. Det känns också som att det är vad majoriteten av våra väljare vill, säger hon..

Är det ett ansvarfullt beslut?

– Ja, det tycker jag, långsiktigt för Sveriges bästa. Det kanske inte är ansvarsfullt i förhållande till praxis, men som Mattias Karlsson framhöll så får man kanske väga, ska man bara tänka på praxis eller långsiktigt på Sveriges framtid. Då väljer vi det senare alternativet, säger Julia Kronlid.

Var beslutet på gruppmötet i Riksdagen enhälligt?

– Den var enhälligt med acklamation, säger Julia Kronlid.

Jonas Millard (SD), irksdagsledmaot, lägger ansvaret för den uppkomna situationen på statsminister Stefan Löfven.

– Vi har sträckt ut handen förut och sagt att vi jättegärna skulle sitta ned och samtala, säger han.

För att nå till det här samtalet är ni beredda att skapa en regeringskris?

– Man ska se var bollen ligger. Vi har ett ansvar gentemot våra väljare. Stefan Löfven har hela tiden kunnat undvika den här regeringskrisen. Ansvaret ligger hos regeringen, som har ett ansvar för att ha en majoritet för deras budgetförslag. Han har hela tiden haft en möjlighet att ta emot den utsträckta hand som vi har haft.

Mer läsning

Annons