Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det får inte gå till så här”

Eleverna vägrade tala engelska och höll sig borta från lektionerna. Engelskläraren Maria såg ingen annan möjlighet än att underkänna dem i slutbetyget. Då gick rektorn in och satte nya betyg: IG blev till G.

Annons

– Jag kände på mig att betygen hade ändrats. Därför bad jag att få se dem. Det visade sig handla om flera betyg som ändrats i mitt namn, säger Maria.

Hon borde kunna bedöma elevernas kunskapsnivå, menar hon. I två år undervisade hon dem i engels-ka, första och andra året på gymnasiet. I juni 2010 var det dags för Maria att ge eleverna slutbetyg i engelska.

Flera var långt ifrån godkända. Under två års tid hade de vägrat prata engelska, inte lämnat in arbeten, eller lämnat in arbeten som var underkända. Flera hade också stor frånvaro, berättar Maria.

”Ska gå rätt till”För ett år sedan, i september 2010, blev Maria sjukskriven. Problem med arbetsledningen var en stor orsak. I juni i år krävde Maria att få se elevernas slutbetyg.

– Alla har visserligen rätt att läsa upp ett IG till ett G, men då ska det gå rätt till. Skolan ska samla ihop en ny kursgrupp och ge den en lärare som sedan sätter betyg, säger Maria och fortsätter:

– Nu har rektorn godkänt eleverna vid olika datum. Jag betvivlar starkt att eleverna har hunnit läsa in så mycket som krävs för att nå godkänt. Dels har de haft liten tid på sig under trean eftersom de var ute på praktik många veckor, dels hade de så stora kunskapsluckor.

Arbetstränar

I dag är Maria tillbaka på skolan och arbetstränar. Hon har bytt program och hon vill kämpa.

– Jag tänker inte ge upp. Det får inte gå till så här, säger hon.

Fotnot: Maria heter något annat i verkligheten.

Mer läsning

Annons