Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går runt, runt, runt

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Tropikerna har sommar året runt, men så fort man rör sig bort från tropikerna börjar man se skiftningar i vädret under året. Årstiderna kommer in. Anledningen till att vi har årstider är att jordens axel lutar.

Annons

 Under sommaren lutar norra hemisfären mot solen och på vintern lutar den bort från solen. Årstiderna på norra och södra halvklotet blir därmed den omvända. När vi i norr har vinter är det istället sommar i exempelvis Australien.

Jordens lutning varierar under en väldigt lång period mellan 21,8 till 24,4 grader. Det tar runt 41 000 år för jordens lutning att gå från det minsta värdet till det högsta och sedan tillbaka. Just nu lutar jordens axel med 23,4 grader och håller mycket långsamt på att minska.

Hur påverkar detta vädret? Jo, när lutningen är som störst blir sommarsolen mycket starkare och vintersolen väldigt svag. Detta är extra märkbart på högre latituder. Istider brukar oftast börja då lutningen avtar eftersom de efterhand kallare somrarna får svårt att smälta vintersnön. I omvänd ordning kan en ökande lutning på jordaxeln med varmare somrar hjälpa till att avsluta en istid.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons