Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det gick inte att sätta något annat än IG”

Eleven visade så dåliga resultat att det var omöjligt att godkänna henne. Matematikläraren Basem Efrem satte betyget IG. Då gick rektorn in och höjde till godkänt betyg, ett G.

Annons
Basem Efremupptäckte att betyget ändrats till ett G i juni, och ifrågasatte vad rektorn gjort. Nu har han slutat på Virginska.

– Det är hemskt det som skett. När jag betygsätter eleverna diskuterar jag alltid med en annan lärare. Så var det den här gången också och vi kom fram till att det inte gick att sätta något annat än ett IG, säger Basem Efrem.

När han upptäckte att betyget ändrats till ett G i juni ifrågasatte han vad rektorn gjort. Han vände sig till facket, Lärarnas Riksförbund, som tog ett möte med skolledningen.

– Jag förstår att jag betraktades som obekväm efter det. Jag hade kritiserat skolledningen och deras bedömning av lärandet. Jag hade ifrågasatt varför man diskuterar elevens betygsättning och rådfrågar andra lärare än de betygssättande.

Basem Efrem är behörig lärare i matematik och fysik.

– Jag vill berätta vad som hände för jag tycker inte att det får gå till så här. Detta är kränkande och diskriminerande mot mitt yrket. Det drabbar eleverna i längden.

Längtar inte tillbaka

Han längtar inte tillbaka till tiden på Virginska gymnasiet i Örebro.

– På skolan finns väldigt bra lärare, men de får inte rätt förutsättningar när skolledningen bara verkar vara ute efter så bra betygsstatistik som möjligt. Då blir det bara att betygen sätts på fel grunder.

Mer läsning

Annons