Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dietisten: Maten är bra men kan bli bättre

Kommunens olika tillagningskök resulterar i varierad kvalitet på maten. – Den håller god kvalitet men är ganska olika, säger kommunens dietist Stina Engelheart.

Annons

Örebro. – Maten är bra, men kan alltid bli bättre. Det ska inte spela någon roll vilket kvarter man råkar bo i. Maten ska vara lika för alla, säger Stina Engelheart och syftar på svårigheterna med att laga stora mängder mat i olika kök.

För att kunna utveckla och förbättra maten på kommunens restauranger frågade Örebro kommun sina kunder.

– Många var över lag nöjda men hade viktiga synpunkter, säger Stina Engelheart.

Kommentarer om dammiga lunchlokaler eller kall mat var lätta att åtgärda.

– Syftet med enkäten var att hitta förbättringsområden, och synpunkter om måltidsmiljön visar hur många delar som spelar in. Ett dammigt piano kan också sänka matlusten.

Är kvaliteten på maten viktigare för äldre personer?

– Om man äter mindre. Äter vi mindre är det ännu viktigare att maten innehåller alla vitaminer och mineraler som behövs. Äter vi fler och större portioner får vi ofta i oss det ändå.

Många äldre riskerar att hamna i en ond spiral.

– När man blir äldre ökar risken för sjukdomar. Tappar man aptiten av läkemedel finns en risk att bli ännu svagare och tappa aptiten ytterligare, säger Stina Engelheart.

Att på ålderns höst sakna familjemedlemmar eller vänner har också inverkan på aptiten:

– Det handlar inte alltid bara om att strömmingen inte smakar som den brukade. Det kan också vara svårt att inte längre få äta tillsammans med nära och kära.

Mer läsning

Annons