Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera: Stjäl mobilen barnens utrymme?

– Jag har min på ljudlöst i skötväskan, så viktig är den inte. Det säger Caroline Svanmark och springer i kapp sonen Noel som hunnit ut i köket. Vi åkte till Ängens öppna förskola för att diskutera mobiltelefoner.

Annons
Mobilförbud? Carline Svanmark som är på öppna förskolan med sonen Noel tycker inte att det borde behövas.

De senaste dagarna har mobiltelefoner och småbarn varit ett hett diskussionsämne. På flera öppna förskolor i Stockholm har man infört telefonförbud eftersom föräldrarna ägnat för mycket tid åt Facebook och mejl i stället för att umgås med sina barn. I Örebro är frågan också aktuell.

På Ängens familjecentral är det öppen förskola på onsdagsförmiddagen. Ett tiotal föräldrar sitter i lekrummet tillsammans med sina ettåringar. När vi är där är det få som har mobilen framme men att användandet har blivit allt mer vanligt är ett faktum – och redan innan diskussionen kom upp i media har man pratat om det på de olika öppna förskolorna.

– Vi har haft frågan uppe och ska diskutera det vidare när vi träffas vi som arbetar på familjecentraler, och se om vi behöver några gemensamma regler eller inte, säger Hanna Brohede som är kurator.

– Men vi har inget förbud, det sitter inte uppe några lappar, fortsätter förskollärare Lillemor Damberg och påpekar att man inte tycker det är något stort bekymmer på Ängen.

De flesta föräldrar ägnar sig åt sina barn. Mobilerna har de stoppat undan.

– Den ligger här i fickan, om det ringer tar jag upp den. Men om jag leker med barnen, då är det det jag gör, säger Felix Janivald som är på öppna förskolan med dottern Aria.

Men att det finns föräldrar som använder sina telefoner lite väl mycket, är det flera som vittnar om.

– Ja, när man lägger upp på Facebook att man väntar på ambulansen för lillen är sjuk då har det gått lite långt, säger Hanna Stål.

Caroline Svanmark berättar:

– I somras, i lekparken, såg jag en pappa som pratade så mycket i telefon att han inte märkte vad som hände med hans barn. Efter det har jag undvikit min telefon ännu mer än tidigare. Man måste ju vara närvarande också.

De flesta föräldrar vi pratat med säger att de medvetet försöker att inte använda telefonen så mycket. Ska de lägga ut bilder på Instagram gör de det snabbt, facebookar gör de när barnen sover i vagnen.

Men måste föräldrarna vara hundra procent närvarande, kan de inte få koppla av ibland med mobilen?

– Lagom är så klart bäst men självklart ska man också tänka på att inte alltid vara uppkopplad utan försöka vara här och nu med sina barn, säger Lillemor Damberg.

– De här är så nytt, vi vet inte hur det påverkar oss. Det viktiga är att lyfta frågan och få en diskussion. Man måste fundera själv som förälder och tänka på hur mycket man använder telefonen egentligen.

Vad tycker du? Stjäl mobiler tid från barnen eller inte? Diskutera i kommentatorsfältet.

Ängens öppna förskola

Mer läsning

Annons