Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döva elever utsatta för sexuella övergrepp 

Under flera år tvingades eleverna på dövskolan Birgittaskolan i Örebro och dess systerskola Manillaskolan att ha en idrottslärare som utsatte dem för sexuella trakasserier i idrottssalens omklädningsrum och duschar.

Annons

– Man kan alltid fundera fram och tillbaka på om vi gjorde rätt, säger Manillaskolans dåvarande rektor Anita Bengtar, som lät honom vara kvar som idrottslärare trots händelserna på de båda skolorna.

Det är tidningen Expressen som har träffat före detta elever på både Birgittaskolan i Örebro, och dess systerskola Manillaskolan i Stockholm.

Deras historier om läraren, som arbetat på de båda skolorna, vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp på barn så små som i lågstadieåldern. De före detta eleverna berättar om hur läraren inspekterade om de hade trosor på sig, hur han tvingade dem att springa runt nakna i duschen och hur han tvingade pojkar och flickor att duscha tillsammans – mot sin vilja.

De berättar också om hur de försökte gömma sig för läraren, och skyla sig på diverse sätt, men också om en stark rädsla för läraren och en olust inför nära relationer som följt dem vidare i livet.

Eleverna har gått på skolorna mellan 1971 och 2007, och trakasserierna pågick mellan 1971 och 1999 – alltså många års trakasserier som tillåtits pågå trots att det funnits en rad larm om att allt inte stått rätt till. Redan i början av 70-talet finns det anteckningar i skolans arkiv om att idrottsläraren har trakasserat eleverna i bastun – men inga utredda.

NA har pratat med en av de elever som hade läraren i gymnastik under sina tio år på dövskolan i slutet av 1980-talet.

– Jag minns att han brukade komma in i duschen utan förvarning. Det tyckte vi tjejer var väldigt pinsamt. När vi sagt ifrån till några andra lärare började han med att blinka med lysknappen innan han kom in i duschen. Efter det hann vi i alla fall ta på oss handdukarna. Jag tror det var i trean eller fyran.

Varför kom han in i duschen?

– Jag vet inte. Vi förstod inte varför, vi var ju lugna och busade inte. Men vi frågade inte det, det bara var så. Vi hade en annan gympalärare också och han kom aldrig in i duschen eller omklädningsrummet.

Vad tyckte ni om att han gick in i duschrummet?

– Jag minns att jag reagerade, men att det blev lite bättre när vi hade sagt till. Men man fick inte ha trosor på gymnastiken för honom. Vi frågade aldrig varför, det bara var så. Vi bara lydde honom.

Enligt Expressen bekräftar också skolledningen att elevvården har känt till misstankarna under hela 90-talet, men först i slutet av 90-talet valde Manillaskolans dåvarande rektor Anita Bengtar att agera – genom att ha ett samtal med läraren.

När NA nådde Anita Bengtar i hemmet tidigt lördags morse, sade hon sig knappast minnas vad som hände eller sades i samband med de här händelserna.

Hon är pensionär sedan flera år tillbaka.

Hon säger dock att det genomfördes förändringar efter samtalen med idrottsläraren.

Han fick inte vara ensam med eleverna i början och slutet av idrottslektionerna, alltså när eleverna var i omklädningsrummen.

Men – tänkte ni aldrig tanken att sparka honom från hans tjänst. En del av eleverna hade ju varit utsatta för honom under flera år, och sedan fick han ändå vara kvar på skolan och undervisa dem?

– Man kan ju inte bara en sparka en person. Och vi fick ju signaler om att det hela slutade när vi gjorde de förändringarna och det tyckte jag var det viktiga.

Idrottsläraren fick också fortsätta som vikarie på Manillaskolan i Stockholm, så sent som vårterminen 2013, enligt Expressen. Idrottsläraren själv, hävdar till Expressen att han ”agerat i sin lärarroll i enlighet med stadgar och regler”. Har du varit elev på Birgittaskolan och har liknande erfarenheter som det berättas om i artikeln, och vill berätta om dem i Nerikes Allehanda?

Mejla [email protected]

Mer läsning

Annons