Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogerna ökar i Lekeberg

Folkhälsoutskottets nye ordförande Håkan Söderman (M) vill se effektivare arbetsformer tillsammans med folkhälsorådet på grund av ökad droganvändning.

Annons

Folkhälsoutskottet med flera politiker som ledamöter är en ganska ny enhet under kommunstyrelsen i Lekeberg. Folkhälsorådet består av tjänstemän. Uppgifterna är bland annat att samverka med andra aktörer kring brottsförebyggande- och drogrelaterade frågor. Ett arbete som Håkan Söderman nu vill effektivisera.

– Det är viktigt att lyfta de brottsförebyggande frågorna för de har kommit vid sidan av. Och det handlar om skolfrågor, individ- och familjefrågor, droger, alkohol och ungdomar. Vi vill organisera om till en enhet för att få ett snabbare arbetssätt. Vi måste ”komma till verkstad”, säger han.

Håkan Söderman hoppas att den nya enheten kan komma i gång till hösten efter beslut i kommunstyrelsen.

Drogerna ökar– Vi har också fått tråkiga signaler om att att droganvändningen bland äldre ungdomar har ökat i kommunen. Framför allt handlar det om hasch. Så det gäller att få stopp på det här i tid, säger Håkan Söderman.

Just nu planerar fritidsledarna på fritidsgården i Lekebergsskolan hur högstadiets skolavslutningskväll den 15 juni ska se ut. Det blir musikunderhållning, disko och korvgrillning. Förmodligen på skolans fritidsgård. Men Håkan Söderman utesluter inte Lindens samlingssal som alternativ.

– Och vi har börjat tigga sponsring hos olika företag och i affärer, säger han.

Även detta år bjuds årskurs 9 in till en speciell skolavslutningsresa med buss till Skara sommarland. Något som de flesta nappar på. Några väljer dock att stanna kvar i Fjugesta och de får då roa sig tillsammans med sjuor och åttor. Polisen kommer att finnas på plats liksom extra bemanning från barn- och familjeenheten. De senaste åren har skolavslutningarna varit lugna och trevliga sammanfattar Håkan Söderman.

– Fast jag hoppas att många politiker är med och ställer upp så de ser vad ungdomarna gör under kvällen.

Mer läsning

Annons