Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du kan inte vara anonym hos polisen

Polisen lovar på sin hemsida att den som tipsar om brott får vara anonym. Men enligt justitieombudsmannen (JO) är det missvisande. Några sådana garantier kan polisen inte lämna.

Annons

Tidningen Metro berättar om "Johan" som en natt såg tre män bryta sig in i en bil. Han ringde polisens ledningscentral där han registrerades som "okänd", men när det blev dags för rättegång spårades hans mobilsamtal och Johan hotades med polishämtning om han inte inställde sig för att vittna.

Johan anmälde det inträffade till JO som efter utredning konstaterar att polisens löfte saknar laglig grund. Polisen har dokumentationsplikt vilket bland annat innebär att personuppgifter om målsägare och vittnen ska antecknas i förundersökningen.

Rikspolischef Bengt Svenson instämmer i JO:s bedömning.

När det handlar om att förebygga eller utreda allvarlig brottslighet kan det vara nödvändigt för polisen att efterforska vem uppgiftslämnaren är, skriver Svenson och tillägger att han ska "se över" löftena på hemsidan.

Där står dock fortfarande att "du kan vara anonym" vid anmälan av en rad brott, till exempel skadegörelse, klotter och misstänkt rattfylleri.

Mer läsning

Annons