Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Effektiv fälla för bromsar

Vad är det egentligen för stora svarta bollar som på allt fler håll syns ute vid beteshagarna? Svaret är en bromsfälla, och den har visat sig vara effektiv.

Annons
Lugnare bete. Lena Snells tre hästar betar betydligt lugnare i hagen sedan bromsfällan sattes upp. Det är även lättare för hästarna att fokusera när de blir ridna på ridbanan intill och slipper bli bitna av ettriga broms. Foto: Åsa Eriksson.

De nya bromsfällorna började lanseras förra sommaren. En av de som direkt nappade var hästägaren Lena Snell, som bor på gården Fågelhaget utanför Kumla.

– Man undrade ju först om det verkligen kunde fungera, men det gjorde det. Det är svårt att uppskatta antal men förra sommaren fick jag tömma fällan varje dag och det var alltid rejält med bromsar i den då.

– I år är det betydligt färre bromsar. Men bromsfällan gör ändå nytta.

– Särskilt en av mina hästar reagerar väldigt starkt redan vid någon enstaka broms, och de betar mycket lugnare i hagen nu. Härom dagen var min granne här också och lånade ridbanan och hon tyckte att det var mycket mindre broms här än hemma hos henne, säger Lena Snell.

Hur fungerar då bromsfällan? Jo, den mörkt färgade kulan i mitten av fällan symboliserar bakdelen av ett djur, till exempel en häst.

Bromsar kan bara uppfatta ljus och mörker som kontraster. När kulan upphettas av solen lockas bromsarna till den. Då de endast kan flyga uppåt förs de sen genom skärmen upp i fångstfällan av såpavatten som sen töms med jämna mellanrum.

Mer läsning

Annons