Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter Facebookinlägget – självklart för NA att namnge Springare

Artikel 6 av 65
Peter Springares inlägg på Facebook
Visa alla artiklar

Annons

Den erfarne och välkände brottsutredaren Peter Springare väckte själv en debatt på sociala medier. För NA är det en självklarhet att belysa detta. Särskilt som inlägget nu anmäls till åklagare av Springares chef. Peter Springare är en av Örebropolisens mer kända ansikten. 60-åringen har många års erfarenhet av yrket.

När han sent på fredagskvällen skrev ett öppet inlägg på sin Facebooksida gjorde han det också med referens till just denna bakgrund. Han skrev om sin senaste arbetsvecka med fokus på namn och nationaliteter i de pågående ärenden han handlägger vid polismyndigheten i Örebro. Peter Springares inlägg andas frustration och avslutas med att han ska återkomma med en ny skildring kommande fredag.

Inlägget väcker både starka känslor och många frågor. För NA:s redaktion är det givet att journalistiskt försöka berätta om detta och söka svar utifrån olika perspektiv. Att NA namnger Peter Springare i detta sammanhang är lika självklart. Han har genom åren varit en öppen kritiker av polisens verksamhet.

Läs mer: Kända polisprofilen anmäls efter hätskt inlägg på Facebook

För Pluskunder: Yttrandefrihetsexpert försvarar Peter Springare: ”Han borde inte anmälas”

Detta har han manifesterat i både tv och debattinlägg i bland annat NA. Nu väljer han att torgföra detta via sin Facebookprofil som vem som helst kan ta del av. I det sammanhanget måste han anses vara en brottsutredare som kan likställas med en offentlig person. Därav NA:s beslut att namnpublicera trots att en eventuell rättslig prövning ännu inte är avgjord.

Tyvärr har Peter Springare hittills inte velat ställa upp för NA och svara på frågor om inlägget. Men han hymlar inte med att avsikten med texten på Facebook syftar till att väcka debatt. Det kan vi alla redan konstatera att Peter Springare lyckats med.

Anders Uddling

Nyhetschef NA och t f ansvarig utgivare

Annons