Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eget företagande som sommarjobb

Nu får åtta unga entreprenörer chans att testa och utveckla sina affärsidéer – tack vare projektet Drömjobbet. Bakom står Bergslagens Sparbank som nu genomför konceptet för tredje året i rad.

Annons
Blivande företagare. Rasmus Eriksson, Marcus Ahlgren, Christoffer Ingeloff, Christoffer Boman, Omid Hazara, Malin Lindgren, Zarah Virtanen Windh och Jonathan Fredriksson deltar i Drömjobbet under sex sommarveckor.

BERGSLAGEN. Här flödar kreativiteten. Det är högt till tak. De åtta ungdomarna från Nora, Lindesberg och Kopparberg har många idéer och kommer nu att under sex veckor lära sig mycket mer om företagande, få utveckla och prova på om deras företagsidéer bär.

– Det är en jättebra möjlighet, verkligen, och inte så höga krav heller, förklarar Zarah Virtanen Windh från Ås utanför Nora, som gått estet/media på gymnasiet och funderar på att starta eget. Hennes idé är att göra broschyrer, retuscher, layouter.

Christoffer Ingeloff från Lindesberg och Christoffer Boman från Nora tycker också att det är toppenbra.

– Det ger ungdomar chansen, säger Christoffer Boman.

Samtidigt är det också som ett sommarjobb där ungdomarna får 10 000 var i ersättning för de sex veckorna.

Christoffer Ingeloff tänker hjälpa vuxna och äldre med tekniska problem.

– Jag tänker starta enskild firma så snart jag kan. Jag har redan kundunderlag och referenser och nu tar jag det till nästa nivå, berättar han.

Christoffer Boman är graffitikonstnär och erbjuder sig att måla allt från tavlor till hela väggar med graffitikonst.

– Jag målar gärna på vad som helst, förklarar han.

Han håller också i workshops och har bland annat en utställning i Wadköping i början av juli.

De åtta ungdomarna i Drömjobbet hade kickoff på Bergslagens Sparbank i dag måndag, men redan förra veckan var deltagarna med på Emax på universitetet i Örebro, ett tre dagar långt ”sommarläger” för 100 unga entreprenörer från hela landet, med föreläsningar, inspirationstillfällen, teambuilding och mycket annat.

Att banken stöttar projektet beror dels på ett samhällsengagemang och dels på att de vill att ungdomar startar fler företag i Bergslagen, förklarar Camilla Brynte, projektledare för entreprenörskap i skolan där Drömjobbet är ett delprojekt. Det var runt 15-16 ungdomar som sökte till de åtta platserna. Däremot ingår inte Hällefors eftersom banken inte har något kontor där.

Alla som deltagit tidigare har antingen startat företag eller vidareutbildar sig.

Förutom Zarah, Christoffer och Christoffer deltar i år: Marcus Ahlgren och Rasmus Eriksson, Nora, hjälpa äldre med tekniska problem. Jonathan Fredriksson, Kopparberg, ordna sportevent för ungdomar. Malin Lindgren, Lindesberg, ordna sommarkonstskola för barn. Omid Hazara, Lindesberg, driva handelsbolag och alltjänst.

Många idéer. Kreativa möten och att få träffa andra likasinnande är förstås en del i projektet, här Christoffer Boman, Zarah Virtanen Windh och Christoffer Ingeloff.

Mer läsning

Annons