Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En inblick i den kungliga världen

Som disponent på Skyllbergs bruk har Gustav Svensson ett stort engagemang i bygden. Vid sidan av det arbetar han också som kammarherre vid hovet, och om det berättade han på söndagseftermiddagen i Kräcklingegården.

Annons
Kammarherre. Bruksdisponent Gustav Svensson är också kammarherre vid hovet, och på söndagseftermiddagen berättade han om det och visade sin hovuniform i Kräcklingegården. Foto: Katarina Hanslep

Kräcklinge. Gustav Svenssons besök är en del i vårens föreläsningsserie Öppen dörr i Kräcklinge, och på söndagseftermiddagen gläntade han också på dörren till det kungliga Sverige.

– Jag blev tillfrågad om uppdraget när jag var 60 år. De flesta slutar vid 70, men jag har fått indikation på att jag nog får förlängt ett tag till, berättade Gustav, som nyligen fyllt 70 år.

Gustav Svensson är en av hovets åtta kammarherrar, och har som uppdrag att vid högtidliga tillfällen som statsbesök, audienser och officiella middagar skydda och stötta vårt kungahus.

Han berättade målande och humoristiskt om inslag i kammarherrens vardag. Till exempel berättade han om sitt första uppdrag, då han glömde sin hatt, en bicorne, specialsydd för honom själv.

– Jag åkte dagen innan och var väl ganska nervös. Så halvvägs till Stockholm kom jag på: hatten låg ju kvar hemma på Skyllberg! Vad skulle jag göra?

Efter många om och men, och ett beslut att inte åka hem igen och hämta hatten, fick han hjälp av en lokal företagare.

– Han hade tagit med sig hatten och åkt till tågstationen i Hallsberg. Där hade han dykt på en lokförare på x2000.

– Känner du till Skyllbergs bruk? hade han frågat. Ja, svarade lokföraren, där har jag jobbat. Bra, sa företagaren, vill du ta med den här hatten till dess ägare?

Sagt och gjort, klockan 22.14 samma kväll levererades hatten av lokföraren till Gustav, som väntade på perrongen i Stockholm.

Hatten ingår i en specialsydd hovuniform, en frackrock med guldknappar och guldbroderade ärmuppslag, ficklock och krage. Som ämbetstecken har uniformen en nyckel.

– Det symboliserar att också vi har tillgång till kassakistan, sa Gustav skämtsamt.

Med uniformen följer också en värja.

Hovets kammarherrar deltar vid högtidliga tillfällen i kungafamiljen, vid bröllop, begravningar och dop.

Han är också med vid högtidliga middagar på slottet, och får sitta i hovlogen på Kungliga operan, Stockholms konserthus och Dramaten. Han träffar också internationella delegater, stadsöverhuvuden och ambassadörer, och får tillfälle att prata ”annat än närkingska”.

– Det är ett hedersamt uppdrag som har gett mig många upplevelser och ett stort kontaktnätverk, berättade han.

Gustav Svensson har också som bruksdisponent i alla år hållit ihop Skyllbergs bruks alla grenar, exempelvis inom skog, fastigheter, energi och järnindustri. Skyllbergs bruk har kallats Sveriges sista bevarade bruk, har anor 600 år tillbaka i tiden och har tillhört familjen 126 år.

– Vi har koncentrerat oss kring vår bygd och den är värd att leva vidare, konstaterade Gustav Svensson.

Mer läsning

Annons