Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En månad – 33 olika hemvårdare

I juni hade Ingrid Gustafsson 33 olika personer som hjälpte henne från hemvården. Det är på tok för många anser hon, och det skapar en otrygghet.

Annons
Många nya ansikten. Jag van vid att ha mycket människor runt mig, men det betyder inte att jag vill ha 30 olika personer i mitt hem på besök, säger Ingrid Gustafsson, som får hjälp tre gånger om dagen av kommunens hemvård.

Efter en stroke har Ingrid Gustafsson hjälp av kommunens hemvård. Först tänkte hon inte så mycket på vilka som kom hem till henne. Livet var förändrat och det var mycket nytt att vänja sig vid.

– Men till slut började jag reagera, när jag hade landat i situationen, säger hon.

Det är numera tre besök om dagen från hemvården.

– På tre besök en dag kan det vara tre olika personer, berättar hon.

Hon visar ett block där skriver hon ned vilka som kommer varje dag. Det ligger ofta på 25-30 olika personer på en månad. I handen har hon även kommunens broschyr till dem som har hemvård. Ingrid Gustafsson läser högt.

”Du möter personer som du känner igen och vet hur du vill ha det”.

– Det är en jätteviktig grej, men det kan inte bli så när det är så många olika som kommer.

Det är inte hjälpen hon har sypunkter på. Personalen gör ett bra jobb. Det handlar om att det är så många olika ansikten hela tiden.

– Det gör att man känner sig otrygg framför allt. Och när man har haft en stroke som jag har haft är man extra stresskänslig. Det blir superjobbigt. Nu vaknar jag jättetidigt på morgnarna. Det är inte att det är något annat som är jobbigt, utan det som ligger bakom är det här, säger hon.

Vad kan du ställa för krav på kommunen?

– Jag borde kunna ställa kravet att få hjälp med det som jag tycker att jag har behov av. Jag tror också att man måste se mer till varje individ. Sedan tycker jag att man kan begära att det är samma personer som återkommer, säger Ingrid Gustafsson, och tillägger:

– Jag skriker inte bara för egen del, utan jag tänker även på dem som inte kan opponera sig.

Efter ett brev till kommunen blev det bättre en kort period. I januari var det nere i 17 olika personer. Sedan har det ökat igen. I juni var det 33.

– I juni trodde jag att jag hade avverkat alla, men i måndags dök det upp en människa som jag aldrig hade sett tidigare, säger hon luttrat.

Hon fortsätter att läsa ur broschyren. I den står att all personal ska ha namnskyltar och synlig legitimation.

– Slutsatsen måste bli att vikarierna inte är personal eftersom de inte har namnskyltar eller legitimation, säger Ingrid Gustafsson.

Nästa år införs privata alternativ i hemvården. Ingrid Gustafsson ser det som en möjlighet.

– Jag kommer att testa, tror jag. Jag har hört av vänner som har föräldrar i andra städer som har prövat. Det har funkat mycket bättre, säger hon.

Många olika hemvårdare

33 olika hemvårdare kom till Ingrid Gustavsson under juni månad.

3 besök per dag innebar lika många nya ansikten.

17 var siffran nere i under januari månad – det efter att Ingrid Gustavsson skickat ett brev till kommunen. Sedan ökade antalet igen.

17 stycken är för närvarande medeltalet (i Örebro kommun) under en tvåveckorsperiod. Det är för högt tycker utvecklingschef Elisabeth Liljekvist.

Mer läsning

Annons