Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett kilo snö = ett kilo vatten

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Att skotta snö när det är plusgrader och snön är våt är som bekant mycket tyngre än när det är kall nysnö. Blir då snön tyngre när det töar?

Annons

Svaret är i princip nej.

För att det ska bli en förändring måste vatten tillföras snön, genom att det regnar eller om det smälter så att snön kan ta upp smältvattnet. Temperaturhöjningen själv kan inte öka tyngden på snön. Är man tveksam kan man ta en hink snö, väga den och sedan väga den igen sedan snön smält. Ett kilo snö väger lika mycket som ett kilo vatten.

Att snön känns tyngre att skotta när den är våt råder det inga tvivel om och det finns en enkel förklaring till det. Den våta snön packar ihop sig mer och blir mer kompakt, så att man faktiskt får en större mängd snö på skyffeln än när den när fluffig. Kall snö har mindre vatteninnehåll än nollgradig och är således lättare.

1 mm vatten motsvarar i kall och mycket fluffig snö mer än 3,5 cm snötäcke, men det normala för nyfallen torr nysnö är 1-3 cm. Vid tö då snön börjar bli blöt innehåller den mer vatten och väger mer, då blir det bara 0,5-1 cm snötäcke av 1 mm vatten. Med tiden pressas snön ihop av vinden och sin egen tyngd. Blidväder som kommer och går är också effektiva i att packa snön.

Efterhand packas snön så mycket att 1 mm vatten motsvarar endast 0,3-0,4 cm i snötäcke.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons