Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett skyddsrum mindre efter att Folkets hus rivs

Hallsberg får ett skyddsrum mindre i och med rivningen av Folkets hus. De senaste tio åren har ett 15-tal skyddsrum avvecklats.

Annons
Skyddsrum försvinner. När Folkets hus rivs försvinner även det skyddsrum som i dag finns nere i källarplanet. Skylten för skyddsrummet återfinns i dag över en av entrédörrarna. Foto: Åsa Eriksson.

Björn Ekengren är chef för skyddsrumsfrågor på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Han säger att det krävs en ansökan för att få ta bort skyddsrum.

- Vi ser helst att skyddsrummen bevaras i den mån det är möjligt. Men om en byggnad ska rivas i sin helhet där även källarplanet ingår, får man lämna in en ansökan som då beviljas av oss, säger Björn Ekengren.

Hans kollega Marie Vilhelmsson, som arbetar med kontroller av skyddsrum, säger att ett fåtal av de skyddsrum som tas bort ersätts av nya. I Hallsberg har ett 15-tal skyddsrum avvecklats de senaste tio åren, utan att några nya tillkommit.

- Det finns i dag totalt 105 skyddsrum i Hallsbergs kommun, de flesta i tätorten där hotbilden anses vara som störst, säger Marie Vilhelmsson.

Hallsbergs kommundirektör Torbjörn Dybeck säger att man varit i kontakt med MSB angående rivningslovet för Folkets hus och det tillhörande skyddsrummet.

- Allt är i sin ordning med den här saken. De direktiv vi fått av MSB är att det är viktigt med en dokumentation över att skyddsrummet tagits bort, och det ska vi göra.

Mer läsning

Annons