Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experter tror att en bilbomborsakade explosionen i Oslo

Troligtvis är det en bilbomb som har exploderat i Oslo enligt experterna och vittnen. Bevakningen har skärpts även i Sverige.

Annons

Den mycket våldsamma explosionen i Oslo inträffade klockan 15.26. De experter och vittnen som uttalar sig i den norska radion NRK tror att det handlar om en bilbomb. Fler dödsoffer befaras, enligt NRK. Det är i hjärtat av Norges maktcentrum som det har smällt. Stortinget och alla viktiga departement ligger runt explosionsplatsen. Tv-bilderna innanför avspärrningarna visar en plats som liknar en krigszon, som i Beirut under de värsta tiderna Det är i nuläget inte möjligt att ange hur många människor som skadats. Ambulanspersonal behandlar flera personer utanför regeringsbyggnaden.

Skärpt bevakningEnligt Olof Hultgren, minister vid svenska ambassaden i Oslo och ställföreträdande ambassadör, kan det under sommaren finnas uppemot 50 000 svenskar i Oslo.

– De flesta är ungdomar som arbetar här.

– Det här ligger väldigt centralt så det kan säkert ha varit svenskar som råkat gå förbi där när det smällt, säger Olof Hultgren.

Stockholmspolisen har omedelbart skärpt bevakningen av vissa byggnader i Stockholm som en följd av explosionen i Oslo.

– Självklart påverkar händelsen oss i Stockholm. Vi kommer att vidta åtgärder i samråd med säkerhetspolisen men jag säger inte vad vi kommer att göra, säger Stefan Färdigs vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Text: TT

Mer läsning

Annons