Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremist deltog på SD:s valvaka

”Låt oss rikta våra gevär mot alla israeliska palestinier och få det gjort.”Babak-Avner Hejazi är en mycket omstridd antimuslim som syntes flitigt i tv-rutan viftandes med Israels flagga under Sverigedemokraternas valvaka.

Annons
Att en extremist deltog under under Sverigedemokraternas valvaka är inget bekymmer för riksdagsledamoten Julia Kronlid (SD).

Julia Kronlid, sverigedemokratisk riksdagsledamot från Örebro som också sitter i utrikesutskottet, tar ganska lätt på kritiken att det fanns uppenbara extremister med på partiets valvaka.

– Jag har träffat honom två gånger och nej, han styr inte vad vi tycker i utrikespolitiska frågor.

Babak-Avner Hejazi har enligt tidningen Expo under den senaste tiden uttryckt många rent antimuslimska åsikter som att palestinier borde bombas bort, att man skulle behöva testa Israels atombomber på råttorna i Gaza och andra liknande åsikter.

– Jag skulle vilja veta vad han egentligen har sagt. Men det finns så många sajter som skriver så mycket och jag vet inte vad som är sant eller inte, säger Kronlid.

– Men skulle det vara sant det som sägs så är ju det inte något som vare sig jag eller partiet ställer oss bakom.

Men i en fråga ger Julia Kronlid Babak-Avner Hejazi rätt och den handlar om den palestinska ambassaden i Sverige. Babak-Avner Hejazi vill inte ha en palestinsk ambassad i Sverige.

– När frågan diskuterades för flera år sedan så var vi emot att det skulle finnas en ambassad här. Men den åsikten uttryckte vi långt innan vi visste vem Hejazi var.

– Jag tycker i grunden att om det ska finnas en palestinsk ambassad här så måste det först finnas ett fredsavtal. Så jag tycker att det kunde vara typ ett konsulat eller så. Men inte en riktig ambassad. Men det är inget vi diskuterar.

Babak-Avner Hejazi, eller Yonathan Avner ben Yisrael som han också kallar sig, leder en organisation som kallar sig Svensk judisk dialog och som säger sig verka för Israels intressen. Men enligt tidningen Expo har både den judiska församlingen i Stockholm och Judiska Centralrådet tagit avstånd från organisationen och dess extremistiska åsikter.

Även den Israeliska ambassaden har enligt Expo tagit avstånd från Hejazi efter att han viftat med den israeliska flaggan under valnatten.

Enligt Julia Kronlid så får partiet besök av många olika människor med olika åsikter om både det ena och det andra.

– Bara för att jag lyssnat på honom betyder ju inte att jag tycker som honom. Om han nu tycker som han gör. Bara för att jag pratar med dig så blir ju inte du Sverigedemokrat.

Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska Centralrådet i Sverige säger till tidningen Expo att Hejazi för flera år sedan vände sig till judiska församlingen för att konvertera till judendomen. Vad han ville konvertera ifrån är dock oklart.

– Det vet vi inte, säger en talesperson från Judiska församlingen i Stockholm till NA. Eftersom han sökte upp Judiska församlingen ville han konvertera till judendomen. Men vi frågar aldrig vad man vill konvertera ifrån.

Ledarbloggen: Nej, Julia Kronlid, du kan inte bli utrikesminister

Mer läsning

Annons