Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falska barnbarn kan ha lurats i hela landet

Männen ringde upp gamla människor och sade sig vara deras barnbarn som var i pengaknipa.

Annons

De kan ha lurat människor i stora delar av Sverige, däribland Örebro. 

I tisdags grep polisen två män, 44 och 46 år gamla från Stockholmstrakten, efter en biljakt längs Norrlandskusten. Inte förrän polisen använde spikmatta på E4 norr om Örnsköldsvik kunde männen stoppas och gripas.

De båda är misstänkta för ett mycket stort antal brott eller försök till brott riktade mot äldre i Mellansverige och upp längs Norrlandskusten till Norrbotten.

Nya anmälningarNu pågår ett intensivt utredningsarbete där polisen i Gävleborg har samordningsansvaret då männen sitter anhållna där.

– Det kommer in anmälningar mot de här båda hela tiden, säger Mikael Hedström, presstalesman för polisen i Gävleborgs län. Anmälningarna kommer strömmande från de polismyndigheter – län – som tagit emot anmälningar om den här typen av brott.

I oktober tnträffade en våg av bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre i Örebro. I januari drabbades  Gävleborg och februari nådde vågen Västmanland.

Legat lågt– Vi tror att de gjort en räd på ett ställe, legat lågt ett tag och sedan dykt upp på ett nytt ställe, säger Mikael Hedström om de anhållna och fortsätter:

– Vi vet inte om de som nu är anhållna är skyldiga till alla brotten. Vi måste få reda på om det finns fler misstänkta och spåra upp dem. Vi har datorer och mobiltelefoner beslagtagna och undersöker dem, säger Mikael Hedström.

Så lurade "barnbarnen" åldringar på pengar

Under hösten 2011 fram till mars i år tog polisen i hela landet emot många anmälningar om bedrägerier och bedrägeriförsök som gått till på samma sätt:

Äldre människor fick telefonsamtal där någon sade sig vara den äldres barnbarn och behövde pengar snabbt för att köpa bil, motorcykel eller båt, eller för att klara sig undan en besvärlig pengaknipa.

Mer läsning

Annons