Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjerådgivare: Flera faktorer påverkar våra relationer

Det finns flera omständigheter runt ett parförhållande som påverkar kvalitén. – Det kan vara sjukdom, arbetslöshet och ekonomiska faktorer, sådant som man inte kan påverka själv, säger Mats Rosendal som är familjerådgivare i Örebro län.

Annons

Mats Rosendal jobbar mot alla kommuner i länet. Han tycker att det är svårt att se unika faktorer i en viss kommun som gynnsammare för ett parförhållande.

– Det finns generella faktorer som påverkar ett förhållande, men det är svårt att rycka ut en kommun och säga något om den.

Dock verkar storleken på orten ha betydelse.

– Spetsar man till det lite är separationer ett storstadsfenomen. På mindre orter kan man säga att det ofta finns en stabilitet av flera generationer, en slags social kontroll, säger Mats.

För tillfället finns familjerådgivningen i Örebro, Lindesberg och Karlskoga. Trots att den inte finns i alla kommuner ser Mats ingen skillnad i hur många från respektive kommun som söker hjälp.

– Nej, det tycker jag inte att man kan se utifrån det sätt vi jobbar. Det man ser, som jag tycker är positivt, är att småbarnsfamiljer och yngre par har lättare för att söka hjälp. Det kan hänga ihop med att pappor och mammor i högre grad blir jämställda.

Mer läsning

Annons