Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre chefer för nya polisen

Alla polischefer måste söka om sina tjänster när den nya polismyndigheten träder i kraft i januari 2015. – Tanken är att fler chefer ska arbeta där de behövs, säger länspolismästare Dan Persson.

Annons
Dan Persson, länspolismästare Örebro län. Foto: Ola Karlsson

I polisens nya organisation, där 21 polismyndigheter ska bli en nationell, finns inte utrymme för lika många chefer som i dag. Förutom att chefsnivåerna blir färre måste alla polischefer söka om sina tjänster.

– De som är mest oroliga och frustrerade är ju cheferna naturligtvis. Den enskilda polisen som sitter i en radiobil kommer inte märka särskilt mycket, säger Anders Sjöberg, ordförande för polisförbundet i Örebro län.

Det är strävan efter en nationell enhetlighet som lett till förändringen i chefsbefattningarna.

– Det blir sex beslutsnivåer från enskilde medarbetaren upp till rikspolischefen, säger länspolismästare Dan Persson och fortsätter.

– Min uppfattning är att det ger en tydlighet i organisationen. På så sätt vet man vem som gör vad på vilken nivå. Även om vägen dit är lång ser jag positivt på förändringen.

Polisförbundet ser också positivt på den nya polismyndigheten.

– Vi är helt klart positiva till omorganisationen. Men sen vet vi av erfarenhet att det tar tid innan allting sätter sig, säger Anders Sjöberg.

Mer läsning

Annons