Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fartygsmontör hann inte gå av båten i tid

Nästan för kul för att vara sant, men det är sant. I dag skrattar inredningsmontören Tomas Söberg, från Skärmarboda norr om Örebro, och hans kollega igen. Men det gjorde de inte förra måndagen.

Annons
Tomas Söberg utförde reparationer ombord på en kryssningsfärja. Hann inte av innan båten gick mot St Petersburg.

Då skulle de göra en del arbeten inne på ett kryssningsfartyg i Frihamnen i Stockholm. Men helt plötsligt, och utan förvarning, var de på väg till Ryssland på en fyradagarskryssning, utan kläder, pass och pengar och med en illa parkerad skåpbil i hamnen.

– Sånt här tror man bara kan hända på film, skrattar Tomas.

För en vecka sedanHistorien började förra måndagen då Tomas och hans kollega körde ombord sin skåpbil på kryssningsfartyget Anastasia som kör turer till St Petersburg i Ryssland för att jobba med inredningar ombord på båten.

På eftermiddagen märkte Tomas att det började köra ombord andra bilar, både långtradare och personbilar på fartyget. För att inte bli inlåsta med bilen ombord så körde de av sin skåpbil och gick ombord igen för att fortsätta med jobbet de var där för att göra.

Plötsligt märkte Tomas och hans kollega att båten började röra på sig. Då slog paniken till. De sprang våning upp och våning ner för att hitta utgången. Men de hittade ingen.

För sent att hoppa avEfter en stund stötte de dock på intendenten på fartyget som förklarade på bruten engelska att det var för sent att hoppa av, båten hade redan lämnat hamnen.

– Helvete tänkte jag. Det här kan inte vara sant. Jag hade bara mina jobbarbyxor på mig och en T-shirt. Och helt plötsligt var vi alltså på väg till Ryssland.

– Och bilen stod illa parkerad kvar i hamn. Och min kollega hade inget pass med sig.

Av i Tallin– Till slut fick vi reda på att båten i alla fall skulle göra några timmars stopp i Tallinn nästa dag men vi visste inte hur vi skulle komma av båten och genom passkontrollen då kompisen inte hade något pass.

– Men vi fick hjälp av företaget vi jobbade åt. De smugglade helt enkelt ut oss förbi passkontrollen.

– När vi väl kom ut på stan kunde kollegan fixa ett passfoto och så fick vi hjälp av den svenska ambassaden att fixa ett tillfälligt pass. Företaget som vi arbetade åt hjälpte oss också med biljetter så vi kunde flyga hem på tisdagskvällen.

Bjöds på mat och öl– Men historien om oss spred sig väldigt snabbt bland både passagerare och besättningsmän på båten som hade väldigt roligt åt oss. Men vi blev bjudna på både mat och öl så det gick ju inte direkt någon nöd på oss.

– Det stora problemet var att vi var inbokade på andra jobb dagen efter. Och det var inte så lätt att ringa och förklara att vi inte kunde komma då vi var fast på båten. Det var liksom ingen som trodde på oss först.

– Vi har fler båtar vi ska göra jobb på. Men i fortsättningen ska jag verkligen kolla upp vilka avgångstider som gäller säger Tomas som numera kallas Ryssen på företaget han jobbar på.

Mer läsning

Annons