Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällstugan fanns bara i cyberrymden

Kompisgänget från Örebro skulle fira en mysig nyårshelg i Sälen.Stugan var bokad och betald på nätet.Men när de kom fram fanns varken stuga eller uthyrare.
– Det känns förstås trist att berätta den här historien men poängen är att vi kanske kan rädda andra från att göra samma misstag, börjar Catrin Magnusson med att säga.

Annons
Det blev stopp när de kom till Sälen för gänget från Örebro. Stugan fanns inte, trots att de under resan hade kontakt med uthyraren. Från vänster David Svahnström, Catrin Magnusson, Anders Svahnström och Annlouise Lindberg.

Här kommer hennes historia: Dagarna före jul kom Catrin och hennes kompisar, bröderna Anders och David Svahnström och Annlouise Lindberg, på att det skulle vara mysigt att fira nyår i Sälen.

Eftersom de var sent ute antog de att det mesta var fullbokat och gick därför in på uthyrningssajten Stugknuten för att se om de kunde hitta någon lämplig stuga nära Lindvallen.

– Jag skrev en egen annons och la ut på sajten, berättar Catrin .

Fick napp

Det dröjde inte länge förrän det blev napp. En kvinna med namnet Kerstin Nilsson, hemmahörande i Eslöv, ringde upp och ville hyra ut en stuga i närheten av Lindvallen för 4 000 kronor.

– Det lät nästan för bra för att vara sant men hon påstod att hennes syster hade blivit sjuk och lämnat återbud. Det var därför det var så billigt.

Catrin lyckades förhandla ner priset till 2 000 kronor plus elförbrukningen för den tid de hade stugan, sammanlagt fem dagar.

– Jag var lite skeptisk men tyckte att det lät trovärdigt det hon berättade. Jag tog i alla fall hennes personnummer och jag ringde också Skatteverket och polisen.

Catrin betalade in pengarna på ett konto i Swedbank och de gjorde upp om att ses utanför receptionen vid Lindvallen, där nyckeln till stugan skulle överlämnas.

Packade bilen full

Dagen innan nyårsafton packade sällskapet bilen full och drog iväg mot Sälen. Under resan hade Catrin mobilkontakt med kvinnan.

– Vi pratades vid flera gånger, hon var trevlig och frågade hur resan gick. Men så ungefär två mil från Sälen så blev det tyst i telefonen. Hon svarade inte när jag ringde.

Catrin och hennes kompisar hade under resans gång tänkt att det var ett bedrägeriförsök. Det hade ju varit väldigt billigt.

– Vi hade det på känn, ju mer vi närmade oss Sälen, så jag blev inte helt överraskad, säger Catrin.

Och visst, när sällskapet anlände till Sälen där de skulle träffas dök ingen kvinna med nycklar upp.

I stället mötte de ett annat par som också skulle träffa en viss Kerstin Nilsson, som skulle överlämna ett par nycklar till en stuga vid Lindvallen som de hyrt över nyår.

– Då var det inte så mysigt, kan jag säga. Det var dagen före nyårsafton, klockan var nio på kvällen, det var 29 minusgrader ute. Jag ringde Dalapolisen, dels för att polisanmäla bedrägeriet men också för att höra vad vi kunde göra. Vi ville ju inte vända hem på direkten.

Hyrde på Högfjälsshotellet

Sällskapet fick rådet att åka till Högfjällshotellet och höra om det inte fanns något ledigt.

– Vi hade tur, vi fick hyra en lägenhet så att vi kunde fira in det nya året i Sälen, berättar Catrin, som faktiskt har haft kontakt med bedragaren i efterhand.

– Jag har ringt så många gånger att jag kan hennes mobilnummer utantill. När hon äntligen svarade så nekade hon till att det var hon, utan sa ett annat namn och att kvinnan jag sökte var hennes syster, säger Catrin.

När NA forskar runt lite så hittar vi flera som varit utsatta för ungefär samma typ av bedrägerier av en person med namnet Kerstin Nilsson.

Polisens presstalesman i Örebro, Torbjörn Carlson, säger att han inte fått några polisanmälningar men att man aldrig ska betala något i förväg.

– Såvida det inte handlar om kända stora dokumenterade företag. Annars är det väldigt lätt att råka illa ut, kommenterar han.

Tänk på detta när du betalar på nätet:

2.

1. Använd sunt förnuft. Tycker du att något verkar FÖR bra – avstå. Det luktar lurendrejeri. Lär dig förstå hur nätauktioner fungerar. Ju mer du vet desto större möjlighet har du att fatta om en köpare/säljare inte följer reglerna.

3. Betala inte i förskott om det inte är ett känt och etablerat företag du handlar av.

4. Välj auktionsplats med omdöme. Ju större och mer väletablerad desto bättre.

5. Kontrollera säljarens rykte. På många auktionssajter finns ett inbyggt system där köpare/säljare kan lämna omdömen.

6. Googla säljarens namn för att kolla om den förekommit i någon eventuell härva.

7. En sajt där du hittar aktuella konsumentnyheter från tidningars och myndigheters webbsidor: http://www.cint.se/sweden/asp20/cintnews/shownews.aspx?groupId=20

8. Aktuella varningar från de ovan nämna sidorna hittar du på: www.cint.se/sweden/asp20/cintnews/shownews.aspx?groupId=10

Annons