Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler och fler väljer privata alternativ

Den allra största orsaken till att vård och omsorg måste kapa kostnader på 99 miljoner beror på att fler och fler äldre i behov av hemvård väljer privata aktörer.

Annons

örebro. Av de 1 823 personer som i april fick hemvård i Örebro var det 129 som fick hjälp av någon från de elva valbara privata företagen.

– Jag ser att vi har tappat brukare, kunder, och i relation till det har man inte minskat antalet personal i kommunen, utan i stället ökat antalet. Kostnaderna har då stigit i höjden. Verksamheterna har inte anpassat sin personalstyrka efter det, förklarar Marie Brorson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnd öster.

Kostnadsreceringarna på 99 miljoner kronor till årets slut beror till största delen har sin grund i att de privata alternativen har

– Lite förenklad är det så. Det handlar om att man kommer man in med flera aktörer som ska göra samma antal jobb i hemvården, och då blir det mindre jobb för den aktör som fanns från början. Å andra sidan försvinner inte jobben för det blir arbetstillfällen hos privata aktörerna i stället, säger Marie Brorson.

Det har skapat oro hos kommunens personal.

– Det är klart att man ska ta deras oro på allvar och vi kommer att ha en dialog med dem. Det handlar om att vi måste se över rutiner i verksamheterna, säger Marie Brorson.

Blir det tal om uppsägningar?

– Vi kommer inte att säga upp någon fast personal. Det är timvikarier som vi slutar använda, säger Marie Brorson.

Hur påverkar det här brukarna?

– Det ska inte behöva påverka brukarna någonting. Inget säger att man inte får sätta in en timvikarie om någon är dålig och behöver vak. Det ska inte drabba den enskilda i slutändan. Det måste vi se till, säger Marie Brorson.

Mer läsning

Annons