Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler svenskar vill sekungen som pensionär

STOCKHOLM (TT). Pensionär. Men långt ifrån pensionerad. På lördagsförmiddagen inleddes firandet av kung Carl Gustafs 65-årsdag på slottet i Stockholm.

Annons
Borggården var full av gratulanter när kung Carl XVI Gustaf firade sin 65-årsdag på det kungliga slottet i Stockholm. BILD: Bertil Ericson/Scanpix

Men det kunde ha börjat bättre; speakern som drog programmet för publiken kallade genomgående kungen för ”hennes majestät konungen”, vilket väckte viss uppståndelse i de täta åskådarleden.

De som helst ser att kungen pensionerar sig på allvar och låter kronprinsessan Victoria ta jobbet som statschef, har blivit fler. Enligt en Sifoundersökning, beställd av SVT:s Rapport, tycker 39 procent att kung Carl Gustaf ska avgå, 45 procent vill att han ska fortsätta så länge han vill och orkar. I en mätning i februari förra året ansåg 64 procent att han skulle sitta kvar som kung. Undersökningen baseras på intervjuer med 1 000 personer.

Kung Carl XVI Gustaf firade sin 65 årsdag på yttre borggården på det kungliga slottet i Stockholm. BILD: Bertil Ericson/Scanpix

Mer läsning

Annons