Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flodvågen efter jordbävningen blev mindre än befarat

I Japan har många människor evakuerats av rädsla för flodvågor efter jordbävningen i Chile. Det talas om cirka 300 döda i skalvet. Många bostäder har förstörts.

Annons

Skalvet var ett av de kraftigaste som har uppmätts de senaste 100 åren. 8,8 på Richterskalan. Det är betydligt kraftigare än jordskalvet i Haiti förra månaden. Då dog över 222 000 människor.

Men myndigheterna i Chile tror inte att det kommer att bli så många döda den här gången, enligt nyhetsbyrån TT. Det beror antagligen på att byggstandarden är högre i Chile.

Flygplatsen i huvudstaden Santiago kommer troligen att vara stängd flera dagar. Det kan också vara svårt att komma fram på telefon.

Många länder har erbjudit att hjälpa till, men Chilis utrikesminister har bett att få återkomma med besked.

Presidenten Michelle Bachelet tror att två miljoner chilenare har drabbats av skalvet. Många har blivit bostadslösa. Enligt inrikesministern har cirka en halv miljon bostäder förstörts, skriver TT.

Skadorna är stora i flera städer i Chile: omkullvälta bilar, elavbrott, telefonstörningar, produktionen avstannade på två oljeraffinaderier, i staden Conceptción har hus rasat samman och människor gick omkring med kundvagnar fyllda med ägodelar som de hade räddat, skriver TT.

Det amerikanska tsunamivarningscentret, NOAA, utfärdade i går tsunamivarning för hela Stilla havet. Under natten drogs varningen tillbaka, utom för Ryssland och Japan.

– Vi förväntade oss större vågor, cirka 50 procent större än vad de faktiskt var, säger Gerard Fryer på NOAA till AP, enligt aftonbladet.se.

Tidigt på söndagsmorgonen fanns inga uppgifter om att någon svensk omkommit eller skadats i skalvet, enligt svenska utrikesdepartementets presschef Anders Jörle, skriver aftonbladet.se.

Mer läsning

Annons