Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få eller för många konstskolor?

I 21 år var Mats Nilsson rektor för Örebro konstskola. Under den här tiden växte skolan från en kursverksamhet i Studiefrämjandets regi till en självständig institution. Hur ser framtiden ut för skolan och dess elever?

Annons

– Jag tror att vi totalt sett har för många konstnärliga utbildningar i Sverige eftersom vi inte kan erbjuda de här eleverna någon försörjning när de är klara, säger Mats Nilsson.

Han tar Örebro som ett exempel där man visserligen pratar om att kultur är viktigt medan större satsningar uteblir.

Bortser man från de tre storstäderna – Stockholm, Göteborg och Malmö – hamnar Örebro på 15:e plats när det gäller satsningar på konst, enligt Mats Nilsson, som efterlyser fler människor med konstnärlig kompetens i beslutande nämnder. Han pekar också på att en stads rykte i mycket baseras på kulturen.

– Den kulturella pulsen är viktig när det gäller en stads attraktionskraft.

Peter Ekström, den nuvarande rektorn för Örebro konstskola, håller inte med Mats Nilsson om att vi skulle ha för många konstskolor i Sverige. Tvärtom menar han att det snarare finns för få utbildningsplatser på de konstnärliga högskoleutbildningarna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.

Vid sidan av högskolorna finns det omkring 15 rena konstskolor i Sverige, därtill ska läggas många folkhögskolor med estetiska ämnen på schemat.

– Det är en grundläggande rättighet att få utbilda sig till det man helst vill bli. Det är skäl nog för att försvara att vi har många konstskolor, säger Peter Ekström.

Örebro konstskola befinner sig i skiktet strax under högskolorna. Och i dag har man ett samarbete med Örebro universitet. Framtidsdrömmen är givetvis att bli uppgraderad till högskola.

– Vi har ett bra samarbete med Örebro universitet men frågan om konstskolan ska få bli högskola hänger på regeringen. Och vi förväntar inga hurrarop från de redan etablerade skolorna, säger Peter Ekström.

Urban Kristianson

Mer läsning

Annons