Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfalskning bakomSD-kandidatur?

En falsk namnteckning användes när SD:s toppkandidat från länet, Julia Kronlid, anmäldes till riksdagsvalet. Det påstår före detta partimedlemmen Lennart Johansson. Ärendet är unikt och följderna oklara.

Annons

– Underskriften är förfalskad. Den har jag skrivit, säger Lennart Johansson.

Det var i mitten av april, när Lennart Johansson fortfarande arbetade som politisk sekreterare åt SD:s landstingsråd David Kronlid, som han säger sig ha blivit beordrad att förfalska underskriften.

– Jag blev ålagd av David Kronlid att skriva under för att Julia var på annan ort och det var bråttom, säger han.

Enligt Lennart Johansson så ska David Kronlid ha sagt åt honom att öva på Julia Kronlids namnteckning tills det blev tillräckligt likt originalet.

– Efteråt sade han att ”nu har jag en hållhake på dig, det är bara du som kan åka dit för urkundsförfalskning”, säger Lennart Johansson.

Hävdar motsatsen

Julia Kronlid själv hävdar uppgifterna inte alls stämmer och att det är hon som skrivit under. Även David Kronlid säger sig vara säker på att Julia Kronlids namnteckning är autentisk och menar att påståendet ”låter som ett sämre skämt”. Han tar också avstånd från att han ska ha uppmanat till förfalskning.

– Jag har inte sagt åt någon att göra något sånt, säger han.

Mattias Karlsson, presschef på Sverigedemokraterna, säger efter att ha varit i kontakt med Julia Kronlid att partiet inte tänker agera.

– Vi litar helt och fullt på Julia och David, säger han.

Mattias Karlsson tror att det är den personkonflikt som pågått inom partiet i Örebro som är orsaken till påståendet.

– Den här personen har personliga skäl att vilja skada partiet, säger han.

Polisanmälan

Carl-Otto Björkling på Valmyndigheten har aldrig hört talas om förfalskade underskrifter till riksdagslistor och tror att det skulle krävas en polisanmälan för att det skulle få följder för kandidaturen.

– Det är möjligt att personen då skulle kunna strykas vid röstsammanräkningen om underskriften är falsk, säger han.

Inte heller på Länsstyrelsen i Örebro känner man till något liknande fall. Det går därför inte att ta ställning till eventuella konsekvenser innan fallet kommit in, menar Rikard Linde, valsamordnare på Länsstyrelsen.

– Om någon anser att det som inträffat påverkat valutgången går det att överklaga till Valprövningsnämnden, säger han.

Mer läsning

Annons