Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlängd skoldag diskuteras

Eleverna på Lindeskolan kan få gå till klockan fem vissa dagar nästa år – om politikernas idé blir verklighet.
Detta för att få bättre flyt på schemat, slippa håltimmar och bättre kunna utnyttja lokalerna.

Annons

Det är inte enkelt att få ihop schemat på gymnasiet. Ofta är det svårt att hinna med duschen efter idrotten, lunchen och idrottselevernas träningar. Dessutom blir det ibland håltimmar mitt på dagen.

Om det fanns fler timmar att lägga ut schemat på skulle man ha fler positioner att plocka med så att lokaler och lärare kunde nyttjas bättre. Många skoldagar skulle bli kortare medan någon dag i veckan skulle bli lika lång som en vanlig arbetsdag. Det tror politikerna i barn- och utbildningsnämnden.

Konsekvenser

De har gett gymnasiechef Kent Hiding i uppdrag att titta närmare på vilka konsekvenser det skulle få att kunna sträcka ut schemat till halv fem eller fem.

– Det finns samtidigt en tanke om att den nya evenemangshallen kan bli en träffpunkt för ungdomar och elevrådet skulle kunna lägga ut aktiviteter där, säger nämndens ordförande Pär-Ove Lindqvist, (M).

Dyrare bussar

Men en sak gör det hela dyrare – bussarna hem. Inför 2011 kan bussturerna förhandlas om så de stämmer bättre, men under hösten 2010 måste i så fall extra turer köpas in.

Mathilda Eriksson, Kim Doverhagen och Lena Larsson, som går i ettan på vård- och omsorgsprogrammet, tycker inte idén är särkilt bra.

– Det låter jobbigt att komma hem så sent. Man måste ju hinna med att äta innan kvällens träning, säger Lena Larsson som bor i Vasselhyttan.

Kim Doverhagen har häst och därmed mycket arbete varje kväll.

– Att komma hem halv sex är definitivt för sent för mig. Speciellt vintertid när det är helt mörkt, säger hon.

Mer läsning

Annons