Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljning av prästgård överklagas

Nu är den 333 kvadratmeter stora prästgården i Stora Mellösa men sina nio rum och kök till salu för utgångspriset 2,2 miljoner kronor. Men det gillas inte av alla församlingens medlemmar. Johan Ardefors, före detta ordförande i Stora Mellösa kyrkoråd, och Bertil Ardefors, före detta ledamot i Stora Mellösa kyrkonämnd, har överklagat beslutet till Domkapitlet.

Annons

De båda församlingsmedlemmarna är mycket kritiska till att prästgården säljs ut och menar att samhället kommer att förlora en viktig symbol. De menar också att försäljningsbeslutet från i våras inte fattades efter gällande regler, det samma gäller för protokollet som då skrevs.

I ett upprop skriver de att de få kronor, i sammanhanget, som det kostar att göra i ordning prästgården i Stora Mellösa och hålla den i skick, inte påverkar den dagliga verksamheten nämnvärt. Men att behålla prästgården ger förutsättning för att prästen kan bo i bygden. De eventuella intäkter som en försäljning av prästgården inbringar kan, även med begränsad fantasi, snart vara förbrukade och därmed borta för gott.

– Det här handlar inte bara om pengar. En försäljning av prästgården minskar möjligheter och stänger dörrar, det är uttryck för en kortsiktig syn, säger Johan Ardefors.

Kostar mycket

– Vill man hitta lösningar så kan man det, men man kanske också måste kämpa litet grand. Vill man vara populär för stunden så spenderar man frikostigt pengar nu och struntar i morgondagen.

Kyrkonämndens ordförande Frederick Axewill har förståelse för att beslutet om försäljningen väcker känslor.

– Ja, herregud. Det är ett gammalt och fint hus. Men det kostar också mycket pengar att underhålla.

– Sen är det också så att många präster inte vill bo i prästgårdar längre utan vill bo kvar där de bor och där de är rotade. Man måste inse att tiderna förändras.

Mer läsning

Annons