Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstärkt budgetfrån nya oppositionen

Den kommande majoritetens budget håller inte. Det hävdar den sittande alliansen. De presenterar sitt alternativ där det finns ytterligare tio miljoner kronor.

Annons

På måndag ska fullmäktige besluta om budget för 2011. Bakom kommunstyrelsens förslag står de kommande makthavarna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Allianspartierna M, C, FP och KD vill utöka grundskolans ram med ytterligare en knapp miljon kronor och gymnasieskolans med en. Det är visserligen en miljon mindre än vad Lindeskolan begärt, men två mer än vad S, V och MP har i sin budget.

I förslagen för socialnämnden mellan kommande styre och nuvarande skiljer det drygt sex miljoner kronor.

De stora skillnaderna ligger i hur mycket pengar som avsätts till försörjningsstöd och hemmalösningar för LSS-boende. Kommunteamet förslås också få förstärkning på en knapp miljon kronor.

De stödjer invånare med psykiatriska funktionsnedsättningar i sina hem.

– Det är orealistiskt att tro att majoritetens pengar ska räcka, säger Christina Pettersson (C).

Alliansen finansierar sina tillägg med utdelning från bolagskoncernen på tio miljoner kronor.

– Kommunen har investerat ett kapital i bolagen som ska ge avkastning och som ska hjälpa till att utveckla kommunen, säger Anders Larsson (C).

Den nya majoriteten och alliansen har samma belopp till upprustning av idrottsplatser.

Det som skiljer är att alliansen inte ger BKT en miljon kronor utan lägger miljonen som en kapitalkostnad. Det ger nästan 15 miljoner kronor på ett bräde att sätta in mot eftersatt underhåll.

Extra pengar

Alliansen har exempelvis även lagt extra pengar på kommunledningsstaben. Förutom en utvecklings-, näringslivschef vill de också ha en turistchef och ytterligare två fasta tjänster. En ska jobba med landsbygdsutveckling och en med ansvar för centrumutveckling. Inte bara i Linde utan också i övriga tätorter.

Vad förväntar ni er i fullmäktige på måndag?

– Kanske ingenting, men det har ju hänt att motparten tagit till sig förslag, säger Pär-Ove Lindqvist M).

Alliansen säger att de fört fram sina avvikande meningar i budgetarbetet, men utan att få gehör.

–Det borde vara enkelt eftersom vårt förslag är finansierat. Alternativet är att det i värsta fall blir ombudgetering i vår. Det röda förslagets pengar till exempelvis skola och omsorg räcker inte, säger Anders Larsson.

Mer läsning

Annons