Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågor och svar om omvalet

Annons

Varför blir det omval i Örebro?

För att det vanliga valet, i höstas, inte gick rätt till. Det har några jurister i Stockholm, den så kallade Valprövningsnämnden kommit fram till.

Hur vanligt är det med omval?

Det är väldigt ovanligt. Det har bara skett några få gånger i Sverige och bara på mindre orter som exempelvis Orsa och Hallsberg. Omvalet i Örebro blir det största någonsin.

När blir omvalet?

Det är inte bestämt ännu, men troligtvis någon gång i maj. Det är Valmyndigheten och Länsstyrelsen som bestämmer. Man måste hinna trycka upp röstkort, ordna vallokaler och liknande.

Hur går det till?

Precis som ett vanligt val. Alla som har rätt att rösta i valet får hem ett röstkort och går till vallokalen. Enda skillnaden är att man bara får rösta tio dagar före valet i stället för 18 dagar som det brukar vara.

Vilka får rösta?

Eftersom de felaktiga rösterna kom från nordöstra valkretsen är det bara de som bor där som får rösta (se faktarutan). Det gäller drygt 27 000 örebroare.

Får man rösta om man har flyttat från nordöstra valkretsen sedan i höstas?

Nej, då går man miste om sin röst. Du måste vara folkbokförd i nordöstra valkretsen 30 dagar före valet för att få rösta. Det betyder alltså att en del örebroare kommer att mista sin chans att rösta i kommunalvalet.

Vad gäller omvalet?

Det gäller 17 av de 65 platserna i kommunfullmäktige. 17 av politikerna kan alltså bli av med sin plats.

Kan omvalet förändra valresutatet?

Ja det är ganska troligt. I höstens val hängde det på en enda röst.

Hur då en röst?

Om folkpartiet hade fått 2041 röster i stället för 2040 röster i nordöstra valkretsen så hade den sista platsen i fullmäktige gått till folkpartisten Åsa Johansson i stället för till socialdemokraten Margareta Johansson.

Hade det påverkat maktbalansen i Örebro?

Ja, det hade förändrat allt. Efter höstens val såg maktbalansen mellan blocken ut så här: Koalitionen (alltså moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna, miljöpartiet och center) hade 30 platser. Socialdemokraterna och vänsterpartiet hade 31 platser. Sverigedemokraterna hade 4 platser. Därför fick socialdemokraten Lena Baastad i uppdrag att bilda ett styre. Det betyder att en enda röst, ett enda mandat i fullmäktige, hade kunnat förändra allt.

Mer läsning

Annons