Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias för tre fall av våldtäkt

En 21-årig örebroare som åtalats för tre våldtäkter frias av tingsrätten. Bevisningen anses inte tillräcklig. Däremot döms mannen för åtta fall av misshandel mot kvinnan.

Annons

Mannen åtalades i mitten av januari för tre våldtäkter mot sin tidigare flickvän. Åklagaren påstod att de inträffade mellan 2008 och 2009, två av dem inne på en toalett i slottet.

Örebro tingsrätt friar nu mannen från alla våldtäktsanklagelser. Enligt domstolen finns det visserligen starkt stöd för bevisningen genom flera vittnesuppgifter som styrker kvinnas berättelse.

Men en omständighet som försvårar bedömningen är att kvinnan dröjt så länge som tre eller fyra år med att berätta om våldtäkterna, skriver tingsrätten. Domstolen hänvisar även till att det finns oklarheter och brister – och inte heller någon teknisk bevisning – som gör att bevisningen inte är tillräcklig.

Han döms däremot för åtta fall av misshandel, ofredande och försök till misshandel. I de fallen menar tingsrätten att bevisläget är annorlunda. Exempelvis fanns det ett vittne som såg 21-åringen trycka upp kvinnan mot en vägg, men också inspelade telefonsamtal som stärkte bevisningen.

Ofredandet bestod av att mannen inte slutade att höra av sig när relationen tog slut. För det fick han senare kontaktförbud.

Straffet blir tre månaders fängelse. Han ska också betala 33 000 kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons