Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geologins dag i Stripa drar igång i morgon

Här har du chans att se vad som troligen är landets äldsta kända fiskedrag av brons - hittat i den viktingatida boplatsen Råsvalslund. För i morgon fredag drar Geologins dag igång i Stripa och fortsätter hela lördagen med väldigt mycket som händer.

Annons
Tusenårigt skeddrag. Martin Edlund känner inte till något annat skeddrag i brons som är lika gammalt som det här.

LINDESBERG/STRIPA. Det blir mängder med aktiviteter för hela familjen. Allt från invigningen med landshövdingen på fredag till föreläsningar med geologen Stefan Sädbom, bussturer, smidesföreningen och meterologen Per Holmgren som berättar om jorden för barnen. Och inte minst arkeologen Martin Edlund som på lördagen berättar och visar bilder från utgrävningen av boplatsen i Råsvalslund.

Om vädret tillåter kan det också bli en utflykt dit, berättar Martin som tillsammans med David Damell ledde undersökningen 2002-2003.

Det tusen år gamla skeddraget är häpnadsväckande lika dagens fiskedrag, och extremt ovanligt. Själv känner Martin inte till något annat fiskedrag i brons som är så gammalt.

- Man har hittat ett liknande drag i Dalarna men det var tillverkat av järn, berättar han.

De arkeologiska fynden ställs också ut under fredagen och lördagen.

Stripa är dessutom enda stället i länet som har Geologins dag, och fredagens invigning är nationell.

- Vi fick en förfrågan från Sveriges Geologiska undersökning om vi kunde stå som värd för den nationella invigningen och då tackade vi förstås ja, berättar Johnny Olsson, ordförande i Industrilandskap i Bergslagen som ordnar arrangemanget i Stripa.

Hela programmet hittar du här. Och snackisen om hur fotbolls-England och tipset vill flytta geologidagen för att den kolliderar med fotbollen hittar du 1) här och 2) här.

Utställning. Det blir en utställning från Råsvalslund, här går Martin Edlund, Ing-Marie Tarkkanen och Johnny Olsson igenom föremålen.
Ring av brons. Knutring i brons, också ett av alla fynden i Råsvalslund.

Mer läsning

Annons