Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannsamverkan ska uppdateras

Polisen i Sydnärke har startat en inventering av alla grannsamverkansgrupper i Kumla, Hallsberg, Askersund och Laxå. Ingår gör även ett närmare samarbete mellan polisen och kommunerna.

Annons
Leder inventeringen. Efter 39 år inom polisyrket har Owe Rosell nedräkning- han går i pension om två år och sju månader. Men innan dess vill han bland andra göromål ta fram uppdaterade uppgifter om Sydnärkes grannsamverkansgrupper.

Polisinspektör Owe Rosell leder det nystartade jobbet med att inventera alla grannsamverkansgrupper.

- Vi vill ha in information om både gamla och nystartade grupper. Aktuella namn på kontaktombud samt deras mejladresser och telefonnummer är viktiga för oss- då kan vi till exempel mejla ut information om en speciell bil eller annat som de ska vara extra uppmärksamma på, säger Owe Rosell.

De uppgifter som i dag finns har i stort blivit inaktuella- om det äns finns uppgifter.

- Personalomsättningen hos polisen har varit stor, och där har en enorm kännedom om lokalbefolkningen och även om vilka som engagerar sig i grannsamverkan gått förlorat. I vissa fall är det poliser som bara haft uppgifter i egna minnet och inte nedtecknat, och som sen har gått i pension.

Nytt är även att varje kommun ska ha ett huvudkontaktombud, som förmedlande länk mellan polisen och invånarna. Ett sådant finns nu i Askersund, och ska sen finnas i varje kommun.

Grannsamverkansområden är fortsatt vanligast inom tättbebyggda områden, men det är även allt fler boende på landsbygden som vill gå med.

- Det händer ju betydligt oftare nu än förr att en lantbrukare reser bort, så att även gårdar på landet blir ståendes tomma. Det förvårar möjligheten att kunna hjälpa varandra när husen och gårdarna ligger med större avstånd från varandra, men samtidigt har de tekniska hjälpmedlen blivit allt fler.

Förövarna störs när de känner sig sedda. En effektiv sak är att fotografera av främmande bilar med sin mobiltelefon, samt att skriva upp bilnumret.

I grannsamverkan i allmänhet ingår att hjälpa vandra, hålla utkik, tömma varandras postlådor, hänga ut tvätt eller annat som tyder på aktivitet på tomten.

- Det är också bra att ha en semesterplanering av samma slag som i den egna familjen, att man sitter ner med sina grannar och försöker sprida semesterresorna så att inte alla reser bort samtidigt.

Det händer att Owe Rosell får samtal från personer som frågar ”efter såna där skyltar om grannsamverkan att sätta upp”, men riktigt så enkelt är det inte. Det finns en folder hos polisen med all upptänklig information om vad som krävs inför starten av en grannsamverkan.

- Vår tid räcker inte till att som förr åka ut till föreningsträffar av olika slag och informera om grannsamverkan, men foldern som vi har att dela ut innehåller all information.

Den som har aktuella uppgifter om grannsamverkansområden och kontaktombud kan ringa Owe Rosell på telefon 010- 567 37 39 eller mejla på [email protected]

Läs mer i pappertidningen eller köp e-tidningen här nedan.

- Vi vill ha in information om både gamla och nystartade grupper.

Mer läsning

Annons